:

:

TV Most

Foto: Vijesti

clock

Septembar 06, 2020   22:23

0

174

Himnom i bakljadom završen skup u Podgorici

Himnom “Oj svijetla majska zoro” i masovnom bakljadom, u Podgorici je večeras bez incidenata na Trgu nezavisnosti završeno okupljanje pristalica i simpatizera DPS-a i Mila Đukanovića, čiji organizator zvanično nije poznat.

Navodno je reč o patriotskim snagama Crne Gore koje su se okupile "za spas crnogorske države" od navodnih "srbo-četničkih" namera.

Skup je počeo sa pola sata zakašnjenja, kako bi, kako su objasnili moderatori, sačekali da stignu svi koji su se uputili u Podgoricu.

Deo medija i na društvenim mrežama večerašnje okupljanje je protumačeno i kao “oproštajni skup” Đukanovićevih pristalica, čija DPS je i dalje pojedinačno najuticajnija stranka, koja, međutim, neće moći da formira novu vladu.

Policija je na svom zvaničnom tviter nalogu iznela procenu da je na Trgu nezavisnosti večeras bilo oko 50.000 ljudi.

Skup je održan uprkos merama zabrane okupljanja više od 100 osoba zbog sprečavanja zabrane širenja koronavirusa.

DPS je ranije saopštio da nije organizator ovog skupa, a ime predsednika Đukanovića nijednom nije pomenuto.

Na podgoričkom trgu je bio primetan veliki broj pripadnika policije u civilu i uniformama.

Iako je skup obezbeđivala Uprava policije nije saopštila da li je skup odobren, koga ga je prijavio, ni ko je organizator.

Sudeći prema porukama koje su uputili govornici i masa okupljanje je bilo upereno protiv tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, a najčešće pomenut je bio lider koalicije "Crno na bijelo", po nacionalnosti Albanac, Dritan Abazović.

Abazoviću je poručeno da će, ako formira vlast sa srpsko-četničkim strankama i pristalicama Ravnogorskog pokreta, ostati upamćen kao najveći izdajnik Crne Gore.

Najčešće su se čuli uzvici „Ne damo državu, ne damo Crnu Goru“, kao i poruka “Niti može biti žica, niti crnih ptica, a kamo li Srebrenica“.

Pred zvanični početak pevane su rodoljubive crnogorske pesme, a prikazani su i inserti iz filmova “Božićni ustanak 1919.” i “13. jul”, kao i delovi govora pokojnog Jova Kapičića, koji je bio jedan od najuticajnijih jugoslovenskih obaveštajaca.

Uoči večerašnjeg skupa, crnogorski premijer Duško Marković je na svom tviter nalogu poručio:„Da je večna Crna Gora“.

A lideri tri pobedničke koalicije pozvali su građane da ne izlaze na ulice i da se klone provokacija, jer, kako su naveli, imaju obaveštajnih informacija da je skup organizovan s ciljem da se izazovu incidenti.

Izvor: T a n j u g

Crna GoramitingPodgorica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva