:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Skender Hiseni

clock

Avgust 21, 2020   20:36

0

184

Hiseni u Parizu o dijalogu Beograda i Prištine

Skender Hiseni, koordinator kosovske vlade za dijalog, sastao se danas u Parizu sa visokim francuskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o dijalogu između Beograda i Prištine.

"Danas sam u Parizu na sastancima sa visokim francuskim zvaničnicima na razgovoru o dijalogu u Briselu, koji podržavaju i Sjedinjene Američke Države", napisao je Hiseni na svom Fejsbuk profilu.

Hiseni je naglasio da su razgovori bili dugi i iscrpljujući i naveo je da ceni ulogu Francuske i predsednika Makrona u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

"Na prvom sastanku održanom u Jelisejskoj palati, ugostio me je Aleksandar Adam, diplomatski savetnik za Evropu  francuskog predsednika Emanuela Makrona. Dug i sadržajan sastanak. Ceneći veliku ulogu Francuske i predsednika Makrona, obavestio sam gospodina Adama o toku dijaloga u Briselu. Razgovor je bio otvoren i iscrpljujući, u duhu potpunog razumevanja", istakao je Hiseni.

Ceneći posvećenost EU i rad njenog specijalnog izaslanika Miroslava  Lajčaka u rundama razgovora u Briselu, Hiseni navodi da je naglasio suštinski značaj posvećenosti predsednika Makrona i nemačke kancelarke Merkel.

"Koordinacija sa ciljem da dijalog dobije novu dinamiku je imperativ. Naglasio sam da dragoceno vreme ne treba gubiti, ali ga treba produžiti za diskusiju i dogovor, posebno oko glavnog pitanja - sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa. To se može postići samo umešanošću i podrškom Pariza, Berlina, i Vašingtona", naglašava Hiseni.

Hiseni navodi da je razgovarao i sa ambasadorom Frederikom Mondolonijem o viznoj liberalizaciji za građane Kosova i da je zatražio da Francuska da svoju saglasnost za viznu liberalizaciju koja bi trebalo da se desi ove godine.

"Na oba ova sastanka preneta je jasna poruka da Francuska i predsednik Makron ostaju posvećeni tokom celog ovog procesa, u snažnoj podršci pravednom, stabilnom i sveobuhvatnom sporazumu", zaključuje Hiseni.

Izvor: TV Most

dijalog BG-PRSkender HiseniParizKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva