:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   13:57

0

312

Hodžaj predlaže kažnjavanje poricanja ratnih zločina na Kosovu

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj predložio je vladi da utvrdi zakon o kažnjavanju poricanja ratnih zločina na Kosovu, što je kabinet premijera prihvatio.

"Diskurs koji koriste srpski političari za žrtve rata na Kosovu, pokušavajući da sakriju istinu i poriču zločine koje je Srbija počinila nad civilnim stanovništvom na Kosovu je neprihvatljiv", rekao je Enver Hodžaj na današnjoj sednici vlade.

Tvrdi da slučaj bivšeg ministra Todosijevića nije prvi. 

"Imali smo slučajeve tokom godina kada se tako nešto događalo od strane članova vlade iz redova Srpske liste, čije su izjave tada podržali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi članovi srpske vlade. Takve izjave i pokušaji su nepodnošljivi", rekao je Hodžaj u svom govoru na sastanku vlade. 

Hodžaj je naveo evropsku praksu za sprečavanje oživljavanja ideologije koja je dovela do činjenja zločina.

"Zato smatram da moramo preduzeti sve neophodne korake da regulišemo osnovu za kažnjavanje onih koji poriču zločine – genocid Srbije na Kosovu. Takav primer treba slediti praksu mnogih evropskih država kako bi se sprečilo oživljavanje ideologije koja je dovela do činjenja tih zločina – etničkog čišćenja – da se zaustavi bilo kakvo veličanje Miloševića i njegovih saradnika koji su počinili zločine, a takođe su proglašeni odgovornima od strane međunarodnog suda. Ovo bi pre svega štitilo dostojanstvo žrtava rata na Kosovu", dodao je Hodžaj i naveo da takav zakon vlada i parlament duguju svojim žrtvama i njihovim porodicama.

Izvor: RTS

Hodžajkazne
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva