:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Novembar 25, 2021   11:21

0

206

Hodžić: Sigurna kuća pruža kompletnu uslugu žrtvi porodičnog nasilja

Razlozi zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje kreću se od straha, nepoverenja u institucije ili čak zbog neinformisanosti i verovanja da nasilje u porodici ne predstavlja krivično delo, pa dalje do mišljenja da je to privatna stvar, smatra Adrijana Hodžić, zamenica gradonačelnika  Opštine Severna Mitrovica, gostujući u Jutarnjem programu TV Most, povodom Međunarodnog dana borbe nasilja nad ženama. 

Sigurna kuća u Zubinom Potoku predstavlja jedan vid institucionalne borbe protiv porodičnog nasilja, gde, kako kaže, očekuju konkretna rešenja.

"Nije dovoljno da se samo ispoštuje zakonski okvir, očekujem od svih ljudi koji su uključeni u ovaj proces, da se malo više uključe, da imamo malo više prirodne empatije i razumevanja prema žrtvi porodičnog nasilja. Nasilnik mora da se prijavi odmah, jer što vreme duže teče, nasilnik razvija sve teže i gore mehanizme kroz koje vrši pritisak na ženu. Kao društvo moramo biti uz žene koje su žrtve porodičnog masilja i taj segment je jako važan. Ne možemo ostaviti da se čitava stvar odvija samo između žrtve i institucije, već društvo mora da reaguje i da pokaže da u našem okruženju ne želimo da postoji porodično nasilje. Postojanje sigurne kuće zatvara taj krug za kompletnu uslugu jednoj ženi, žrtvi porodičnog nasilja", naglašava zamenica gradonačelnika. 

Hodžićeva navodi da se dešavalo u nekim ranijim situacijama da žena prijavi nasilje i da prođe kroz čitavu proceduru, ali na kraju ona nema gde da ode.

"Od juna 2020.godine sigurna kuća je funkcionalna. Imamo 17 radnica koje 24 časa dnevno stoje na raspolaganju žrtvama porodičnog nasilja. Imamo 15 stražara koji, takođe,  stoje na raspolaganju svim žrtvama nasilja. Imamo i stručno osoblje, imamo enormnu želju i volju da budemo  na usluzi svim žrtvama porodičnog nasilja", ističe Hodžićeva i ujedno šalje poruku svim institucijama:

"Iskoristite maksimalno sve naše kapacitete".

Izvor: TV Most

Adrijana Hodžićsigurna kuća
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva