:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Novembar 05, 2019   8:55

0

166

Hongkong: Sastanak Sija sa Keri Lam "znak poverenja"

Iznenadni sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga s liderom Hongkonga Keri Lam predstavlja "znak poverenja" u sposobnost njene vlade da se izbori sa petomesečnim antivladinim protestima koji su uzdrmali tu poluautonomnu kinesku oblast, izjavio je danas visoki zvaničnik Hongkonga.

Na pitanje da li sastanak odražava zabrinutost Sija zbog načina na koji se Lam bori sa protestima, generalni sekretar vlade Metju Čong je rekao: "Upravo suprotno".

On je ocenio da sama činjenica da je kineski predsednik pronašao vreme za susret predstavlja "znak poverenja" i ističe značaj povezanosti Pekinga i Hongkonga, prenosi AP.

Zvanična kineska novinaska agencja Sinhua javila je da je Si izrazio visok nivo poverenja svoje vlade da će Keri Lam stabilizovati situaciju, nakon što ga je ona informisala o aktuelnoj krizi.

Agencija, međutim, navodi da je Si zahtevao odlučne napore na zaustavljanju nasija i kažnjavanju počinilaca u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je ponovno uspostavljanje reda prioritet Hongkonga.

On je pozvao na više razgovora i napora kako bi se unapredio životni standard u jednom od najskupljih gradova sveta.

Si se sastao sa Lam na marginama Drugog međunarodnog trgovinskog sajma EKSPO u Šangaju, u trenutku kada vlada u Pekingu šalje signale da bi mogla da pojača pritisak na Hongkong kako bi bili ugušeni protesti.

Izvor: T a n j u g

HongkongKinaSi ĐinpingKeri Lam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva