:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Jun 23, 2020   21:58

0

88

Hoti: Ako dijalog ne uspe, preduzimamo sve mere za ekonomiju

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je danas da će, ukoliko dijalog Beograda i Prištine ne donese očekivane rezultate, Priština preduzeti sve mere za održavanje ekonomije.

"Ako dijalog ne donese očekivane rezultate, preduzećemo sve mere za održavanje ekonomije i subjektivnosti", rekao je Hoti u skupštini u Prištini.

Kako je naveo, Srbija je prolongirala dijalog "da bi iskoristila svoje kapacitete da nanese štetu Kosovu", preneo je prištinski Lajmi.

On je, međutim, rekao i da je taksa od 100 odsto koju je Priština uvela na srpsku robu zaustavila Prištinu u procesu integracija.

"Našli smo se u toj situaciji. Sa anemicnom voljom iz Brisela, američki faktor se prihvatio da bude kreativni pomagač novog procesa za postizanje mirovnog sporazuma koji će kulminirati uzajamnim priznavanjem... Insistiracemo na stvaranju konsenzusa o postizanju sporazuma sa Srbijom", poručio je Hoti.

Novi zamah EU i SAD, prema njegovom mišljenju, dolazi u vreme kada odredene grupe populista ugrožavaju prijateljstva.

Hoti smatra da jedino kroz dijalog sa Beogradom, Priština može da vrati poverenje SAD u vladu u Prištini i otkloni nesporazume.

"Sve odluke koje smo doneli prvih dana donete su da građani ne bi platili račun pogrešne politike u vidu političke, ekonomske i trgovinske izolacije. Moramo da budemo ujedinjeni i podržavamo se", rekao je Hoti u skupštini, gde se trenutno vodi polemika u vezi sa ukidanjem reciprociteta, prenosi Kosovo onlajn.

Poseta Briselu ne zamenjuje sastanak u Vašingtonu

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je danas u Skupštini Kosova da poseta Briselu u četvrtak ne zamenjuje sastanak u Vašingtonu zakazan za 27. jun.

Prema njegovim rečima, vrlo brzo će biti jasno da li će dijalog biti uspešan ili ne, ističući da je cilj posete Briselu vizna liberalizacija.

"Naša poseta Briselu u četvrtak ne zamenjuje sastanak u Vašingtonu. Cilj naše posete je zahtev za viznu liberalizaciju u najvišim institucijama EU", rekao je Hoti.

Dijalog se vodi radi međusobnog priznavanja, rekao je Hoti, navodi Koha, a prenosi Kosovo onlajn.

"Imamo jasnu platformu za dijalog. Dijalog za međusobno priznavanje, sve ostalo je dnevna politika. Biće potpuno transparentan proces do njegovog okončanja. Samo kroz proces dijaloga došli smo tu gde jesmo", rekao je Hoti.

Dodao je da odustajanje od zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama važi samo do 27. juna, kako bi se videlo da li ima napretka u procesu dijaloga.

"Ili će se postići dobar sporazum u skladu s Ustavom, ili neće biti sporazuma. Ovo mogu da vam kažem i onda (ako ne bude napretka) možemo nastaviti i dalje nametanje mera i održavanje statusa kvo sa svim problemima koje smo do sada imali. Nemamo drugog izbora. Ne možemo kroz Moskvu za članstvo u UN, nego je to moguće jedino preko Brisela i Vašingtona, nema drugog načina", rekao je Hoti.

Izvor: Танјуг

KiMHotidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva