:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Oktobar 14, 2023   10:42

0

175

Hramovna slava Pećke patrijaršije; Parlić: Molimo se za mir, očuvanje naših porodica, ali i za mir svuda u svetu

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice, praznik poznat u narodu kao Pokrovica.

 

Pećka patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao hramovnu slavu. Svečanu liturgiju služi Episkop novobrdski Ilarion uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

„Izraz pokrov znači zaštita i zastupništvo, Sv. Andrej video je pokrov koji rasprostire majka božija nad vernicima i to je značilo tu blagodatnu zaštitu, taj blagodatni pokrov počiva na Svetoj Gori Atoskoj, a počiva i na ovom svetom mestu, počiva na blaguhanju koje izlazi iz ikona iz ove svete crkve iz čudesne crkve Pećke. Evo nas ovde privučenih tom silom, sve se drmusa izgleda da sve propada, a nas evo sve više i više, zato što naše življenje nije na zamlji nego na nebesima i hvala vam što ste danas posvedočili ovo vašim dolaskom. Ako ne budemo na Kosovu i Metohiji, na liturgiji, u liturgiji, sve je besmisleno, sve je propalo, Kosovo nema smisla, Metohija nema smisla, onaj ko priča o Kosovu a ne ide na svetu liturgiju, ne zna šta govori, ne zna šta je Metohija, ne zna šta je sveta zemlja“, rekao je Ilarion u besedi.

„Majka je ona koja teši druge, ne očekuje utehu, nego pruža utehu, a isto tako i otac, otac je onaj koji treba da pruža utehu drugima, ljubav ne traži svoje, ona prava hrišćanska ljubav, neka bismo bili takvi, neka bi nas majka božija primila pod svoj pokrov, neka bi čuvala ovu svetu obitelj do svršetka veka, neka bismo zajedno sa njom u slavi ugledali i radosti nebeskoj onog od nje rođenog i neka bismo ga proslavljali sa ocem njegovim i sa duhom iz koga ishodi, za svo vreme i svu večnost“, dodao je u besedi između ostalog Episkom novobrdski Ilarion.

U Pećkoj patrijaršiji na svečanoj lutrgiji jutros je okupljen veći broj vernika, prisutna je i Milena Parlić pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Parlić je istakla da je današnja beseda vladike Ilariona svima dala snagu u ovom teškom vremenu za narod na KiM.

„Sinoć smo se uoči pokrova Presvete Bogorodice okupili, po blagoslovu našeg episkopa na molebanu, koji je održan u hramu Svetog Vasilija u Leposaviću. Danas nas je ovde, u Pećkoj Patrijaršiji, okupila naša mati Bogorodica. Veliki broj vernika je pod plaštom naše Bogomajke i moram da kažem da ovaj današnji praznik i molebani koji su se prethodnih dana služili, pomogli su našem narodu da se muk i tišina, koji su zavladali kako ulicama severa tako ulicama juga nakon stravičnih zločina počinjenih nad našom braćom, prenese u hramove. U toj tišini i u toj molitvi molimo se za mir, očuvanje naših porodica, ali i mir svuda u svetu, gde narod gine. Danas smo se pomolili za sve koji nas u crno zavijaju, za one koji nas proganjaju, za predstavnike međunarodne zajednice, koje nad ovom našom svetim zemljom hodaju, koji su pored očiju slepi, usana nemi, da konačno progledaju, progovore o golgoti koju naš narod proživljava pod okupacijom privremenih institucija samouprave u Prištini“, navela je Parlić.

Ona je dodala da „radost koju je naš narod osetio u Pećkoj Patrijaršiji, kao i divna beseda našeg vladike Iliriona koja nam je svima dala snagu i pružila ljubav, obasjava svaki dom srpskog naroda, a posebno našeg čestitog i hrabrog Kosovsko-metohisjkog naroda“, poručila je Parlić i čestitala  praznik.

Današnji praznik poštuju svi, a po predanju posebno žene, jer je Bogorodica zaštitnica svih žena, a posebno porodilja i majki.

Izvor: RTV Gračanica

Pećka patrijaršijaPokrov Presvete Bogorodice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva