:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2023   15:02

0

96

Huti proglasili opštu mobilizaciju radi ulaska u rat u Gazi na strani Hamasa

Jemenski Huti saiopštili su danas da sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili borce za učešće u ratu na strani palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

"U znak podrške našem narodu u Pojasu Gaze, ona je pokrenuta u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavile da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već savladalo obuku u raznim delovima Jemena", rekao je predstavnik rukovodstva Huta agenciji  RIA Novosti.

On je naglasio da je "ova narodna armija" mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, "ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojas Gaze i učestvuje u vojnim operacijama".

Ministarstvo odbrane SAD ove nedelje je najavilo uspostavljanje nove multinacionalne bezbednosne inicijative u Crvenom moru, protiv napada koji izvode jemenski pobunjenici Huti na trgovačke brodove.

Huti, koji imaju vlast u severnom Jemenu i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, ranije su upozorili da nameravaju da napadnu sve brodove za koje posumnjaju da plove ka Izraelu ili  iz ove zemlje.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA

HutiHamasIzraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva