:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2019   22:14

0

398

I posle isteka mandata plate za poslanike, ministre. savetnike , zamenike

 Ukupno 120 poslanika šestog saziva Skupštine Kosova, 21 ministar, više od 80 zamenika ministara i oko 100 političkih savetnika vlade Ramuša Haradinaja i dalje će primati plate čak i nakon što im istekne mandat.

Uživaće u tim pogodnostima do 27. avgusta 2020. godine, kada im se završava zakonski mandat, kako je predviđeno Zakonom o pravima i odgovornostima poslanika, koji je usvojen 2010. godine.

Pored poslanika, Haradinajeva vlada uživaće takve pogodnosti jer su poslanici prethodnog zakonodavnog tela usvojili amandman kojim se zamenici ministara nagrađuju "prelaznim platama". Oni će dobiti 70 procenata zarade šest meseci po isteku mandata.

Sekretar Skupštine Kosova Ismet Krasnići rekao je za Zeri da poslanici imaju pravo da primaju plate još godinu dana samo ako nemaju prijavljene druge izvore primanja.

Prema njegovim rečima, to je predviđeno Zakonom o pravima i odgovornostima poslanika.

Zamenik predsedavajućeg Samoopredeljenja Fatmire Koljćaku izjavila je da je Samoopredeljenje kategorički protiv nezaslužnih beneficija za visoke zvaničnike.

„Iako Samoopredeljenje nema stav po ovom pitanju, svesni ste da je Samoopredeljenje u principu protiv povlašćenja koje visoki funkcioneri dobijaju kada ne bi trebalo da imaju takve beneficije. Zalažemo se za jednake plate u svim sektorima i mi ćemo biti posvećeni povećanju minimalne i prosečne plate", rekla je Koljćaku.

Agnesa Hakćiu iz Kosovskog demokratskog instituta izjavila je da poslanici uživaju takve privilegije nakon završetka svog mandata na osnovu Zakona iz 2010. godine.

Objasnila je da će im se naknada završiti u slučaju da budu ponovo izabrani pa će početi da dobijaju redovna primanja.

Izvor: RTV Puls

plateSkupština Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva