:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Jul 12, 2023   21:26

0

110

IAEA ne vidi bezbednosne pretnje zbog Černobilja i još tri nuklearne elektrane

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ne vide pretnje nuklearnoj bezbednosti u nuklearnim elektranama Rovno, Černobilj, Hmeljnicki i Južna Ukrajina, saopšteno je danas iz IAEA.

Navodi se da timovi IAEA izveštavaju da se na pomenutim lokacijama nastavlja održavanje njihovih režima rada i dopuna goriva, uprkos izazovima sa kojima se suočavaju tokom sukoba u Ukrajini, preneo je TASS.

IAEA je uspostavila stalno prisustvo na ovim lokacijama u januaru 2023.

IAEA je saopštila da su se prošle nedelje odvijale rotacije stručnjaka na sve četiri lokacije.

Kako podseća TASS, kada je reč o Černobilju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u maju usvojila rezoluciju o katastrofi o tom mestu.

Rezoluciju pod nazivom "Trajno nasleđe černobiljske katastrofe" zajedno su pokrenule Rusija, Belorusija, Azerbejdžan, Jermenija, Velika Britanija, Kanada, Kina, SAD i niz zemalja EU, dodaje TASS.

U dokumentu se priznaje „neophodnost nastavka međunarodne saradnje o Černobilju pod pokroviteljstvom UN“ i naglašava „potreba da se nastavi sa praćenjem životne sredine i zdravlja regiona i zajednica pogođenih katastrofom u Černobilju radi procene efikasnosti međunarodne pomoći".

Izvor: T a n j u g

IAEAČernobiljUkrajinanuklearna elektrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva