:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Oktobar 27, 2023   8:03

0

105

IDF: Drugi ciljani napad na Pojas Gaze, raketa pala u blizini egipatskog letovališta

Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao je u 21. dan. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će kopnene operacije u Gazi početi kada se za to steknu uslovi, kao i da Izrael nema interes da se rat proširi. Hamas tvrdi da je gotovo 50 talaca poginulo tokom izraelskog bombardovanja Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba poginulo više od 7.000 stanovnika Gaze. Lideri EU pozvali na pauze u ratovanju i humanitarne koridore za Pojas Gaze.

Dvadeset prvi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izrael nema interes da ratuje sa bilo kim drugim osim sa Hamasom i da će kopnene operacije u Gazi početi kada se steknu uslovi za to.

Hamas tvrdi da je gotovo 50 talaca poginulo tokom izraelskog bombardovanja Gaze, ali ta informacija nije zvanično potvrđena.

Odbrambene snage Izraela saopštile su da je vojska do sada obavestila porodice 224 taoca da su njihovi članovi zatočeni u Pojasu Gaze.

Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas saopštilo je da je više od 7.000 stanovnika Gaze ubijeno u napadima izraelske vojske. Prema izveštaju među poginulima je 2.913 dece i 1.709 žena.

Lideri Evropske unije pozvali su u deklaraciji usvojenoj na samitu u Briselu na "pauze" u ratnim dejstvima Izraela i Hamasa i otvaranje humanitarnih koridora, kako bi hitno potrebna pomoć bila dopremljena u Pojas Gaze.

Šef Hamasa: Brigade Al Kasam nastaviće da pojačavaju napade

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je da vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam nastaviti da pojačava napade i da je "otpor" u Gazi nepokolebljiv.

On je rekao da je "otpor" nacionalnooslobodilački" pokret koji nastoji da oslobodi svoj narod i svoju zemlju".

Hanije je istakao da će izraelski napadi u Gazi destabilizovati ceo region, kao i da niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati, objavila je Al Džazira.

Hanije je pozvao "savezničke, bratske nacije" da izvrše pritisak da se obustave napadi na Gazu i da se hitno otvore svi granični prelazi, uključujući i granični prelaz Rafa sa Egiptom, radi dostavljanja potrebne pomoći.

Hanije je naveo da terorizam predstavljaju oni koji podržavaju izraelsku agresiju, kao i oni koji ćute o "masakrima" koje je Izrael počinio.

IDF: Drugi ciljani napad na Pojas Gaze na operativce i lokacije Hamasa

Izrael je izveo drugi dan zaredom ciljani napad u Pojas Gaze, poslavši tenkove i trupe u tu palestinsku enklavu.

Foto: IDF

Kako se navodi, meta napada bili su operativci i lokacije Hamasa.

Napad istočnom delu grada Gaze izvele su pešadija, borbena inženjerija i oklopne snage, a bespilotne letelice i borbeni helikopteri izraelskog vazduhoplovstva su pružali podršku, navode Izraelske odbrambene snage.

Projektili pogodili dva egipatska grada, šestoro ranjenih

Dva egipatska letovališta na Crvenom moru rano jutros pogodili su projektili i tom prilikom povređeno je šest osoba.

Do eksplozija je došlo u gradovima Taba, na granici sa Izraelom, i Niveibi, 70 kilometara dalje, rekla su dvojica egipatskih bezbednjaka za Rojters i dodali da se još uvek prikupljaju podaci.

Foto: AFP

Niko nije preuzeo odgovornost za raketiranje, ali egipatska stanica Al-Kahira njuz prenela je da je da projektil koji je pogodio Tabu verovatno povezan sa okršajima militanata Hamasa i Izraela oko Gaze, koja se nalazi na 220 kilometara udaljenosti.

Šest osoba je ranjeno u tom napadu, ali su oni pušteni iz bolnice, nakon što je pogođena medicinska ustanova u Tabi.

Izraelska vojska je saošptila da je upoznata da se dogodio bezbednosni incident van granica Izraela.

Taba i Niveiba se nalaze na Sinajskom poluostrvu i popularna su turistička mesta.

Neimenovani bezbednosni izvor, koga je citirala Al Kahira, rekao je da Egipat ima pravo da uzvrati na napad i kaže da onog trenutka kada se utvrdi odakle su došli projektili, sve opcije su moguće.

"Tajms of Izrael" navodi da je moguće da su projektili došli iz Jemena.

Izraelska vojska: Ubijen komandant Hamasa Madhat Mubašer

Izraelska vojska saopštila je da je ubila komandanta Hamasovog bataljona Zapadni Kan Junis, Madhata Mubašera, u vazdušnom napadu tokom noći na Pojas Gaze.

Foto: Iks / Daniela Hagari

Vojska je saopštila da je "Mubašer učestvovao u snajperskim napadima i da je odgovoran za velike eksplozivne naprave korišćene protiv izraelskih snaga i u napadima na izraelske gradove", prenosi Tajms of Izrael.

Saopšteno je i da je tokom proteklog dana Izrael izveo više od 250 vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.

Izvor: RTS, TV Most

IzraelHamasIDF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva