:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Decembar 16, 2023   19:55

0

92

IDF i Šin Bet: Zarobljeno 90 terorističkih operativaca u bolnici na severu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet saopštile su danas da su tokom poslednjih nekoliko dana izraelske snage zarobile oko 90 terorističkih operativaca u bolnici Kamal Advan na severu Gaze i zaplenile brojno oružje.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su neki od zarobljenih u bolnici, koja je navodno služila kao baza Hamasa, učestvovali u masakru 7. oktobra na jugu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Pripadnici 460. oklopne brigade i komandosa mornaričke jedinice Šajet 13 izvršili su raciju u bolnici, locirajući oružje, uključujući jurišne puške, RPG, eksplozivne naprave i vojnu opremu koja pripada Hamasovim operativcima, saopštile su IDF.

Kako se dodaje, agenti Šin Beta i islednici Jedinice 504 Vojnoobaveštajne uprave ispitivali zaposlene u bolnici, koji su priznali da je oružje bilo sakriveno u inkubatorima u porodilištu.

Šef IDF: Ne možemo ubijati one koji dižu belu zastavicu u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti su odgvorne za tragično ubistvo tri taoca u Gazi, priznao je načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi u večernjem obraćanju, prenosi Jerusalim Post.

"Tri taoca su učinila sve što je bilo moguće da shvatimo (ko su oni). Ne možemo da pucamo na one koji podižu belu zastavicu. Međutim, pucnjava se dogodila u oblasti borbe pod visokim pritiskom", dodao je Halevi.

Ranije danas saopšteno je da je istraga pokazala da su tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u naselju Šejaja u gradu Gazi, bila bez majice, kao i da je jedan od njih nosio štap sa improvizovanom belo zastavom, prenosi Tajms of Izrael.

Portparol IDF-a ranije je naveo da vojska veruje da su greškom usmrćeni taoci "pobegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

Vojni zvaničnik pojasnio je tada da se incident dogodio u oblasti gde militanti Hamasa "deluju u civilnoj odeći u sklopu taktike zavaravanja", dodajući da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima borbe.

Usledili su protesti nekoliko stotina građa ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da smrt tri taoca  predstavlja "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "ceo Izrael tuguje zbog gubitka".

Netanijahu: Smrt talaca slomila srca nacije,rat se nastavlja do uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili  pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija IDF nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

“Borimo se za svoj opstanak i moramo nastaviti do pobede, uprkos međunarodnom pritisku i gubicima koje Izrael trpi", istakao je Netanijahu na konferenciji za novinare.

On je rekao da žali zbog "tragične smrti trojice talaca - Jotama Haima  (28), Samera  Talalke (22) i Alona Šamriza (26), koje su greškom ubili vojnici IDF-a u petak ujutro, prenosi Tajms of Izrael.

“Dodirnuli su spas, a onda se dogodila katastrofa. Pitao sam se, a nesumnjivo su se i svi Izraelci pitali: 'Što bi bilo da…' i 'Da je samo nešto bilo drugačije'…. Bili smo tako blizu da ih zagrlimo. Ali ne možemo da vratimo sat unazad", rekao je Netanijahu, napominjući da svi ratnici znaju da je "tanka linija između pobede i katastrofe".

“Naučićemo lekcije”, poručio je on, napominjući da će Izrael nastaviti “vojne i diplomatske napore” da vrati sve taoce.

Izvor: T a n j u g

IDFIzraelHamastaoci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva