:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

April 25, 2024   11:35

0

45

IDF ne odustaje od ofanzive na Rafu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su borbeni avioni tokom noći izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u južnom Libanu. Najmanje pet civila je stradalo, a više njih je povređeno u izraelskom udaru na porodičnu kuću u Rafi, javlja Vafa.

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su borbeni avioni tokom noći izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u južnom Libanu.

Prema saopštenju IDF-a, na meti napada su bile vojne baze u kojima su delovali članovi Hezbolaha, osmatračnice i drugi infrastrukturni objekti koji pripadaju toj grupi.

Vafa: Najmanje pet civila ubijeno u izraelskom napadu na Rafu

Najmanje pet osoba je stradalo, a više njih je povređeno u izraelskom udaru na kuću u Rafi, javlja palestinska novinska agencija Vafa.

Hagari o snimku koji je objavio Hamas: Ovo je hitan poziv na akciju

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari, poručio je, komentarišući snimak izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina koji je objavila militantna  grupa Hamas, da je to hitan poziv na akciju i dodao da izraelska vojska neće ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađe taoce.

Hamas je objavio snimak 23-godišnjeg Herša Goldberga-Polina, američko-izraelskog mladića, koji je sa prijateljima slavio na muzičkom festivalu, kada ga je Hamas nasilno i brutalno napao i kidnapovao 7. oktobra. Hamas drži Herša u Gazi više od 200 dana.

Hamas i dalje drži 133 taoca u Gazi više od 200 dana, u nehumanim uslovima, istakao je Hagaru u video-poruc.

On je poručio da će IDF nastaviti da goni Hamas svuda u Gazi, sve dok taoci ne budu oslobođeni.

"Ovo je hitan poziv na akciju. Nećemo ostaviti kamen na kamenu u naporima da pronađemo naše taoce. Ovaj snimak psihološkog terorizma nije samo podsetnik na ono što je Hamas uradio 7. oktobra, već i na to koliko je ova teroristička grupa bolesna, terorišući taoce i njihove porodice", rekao je portparol IDF-a.

Heršovim roditeljima Rejčel i Džon Goldberg Polin poručio je da stoji uz ih i da će vojska učiniti sve da vrati taoce kućama.

"Vaša snaga nastavlja da nas inspiriše dok ispunjavamo ovu kritičnu misiju", zaključio je on.

Hamas: Spremni smo na primirje sa Izraelom u slučaju rešenja sa dve države

Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato "rešenje sa dve države".

Al Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je bi da bi ta grupa prihvatila "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama".

On je u intervjuu za Asošijeted pres dodao da bi u tom slučaju vojno krilo Hamasa bilo raspušteno. "Sva iskustva naroda koji su se borili protiv okupatora, kad su postali nezavisni i osvojili svoja prava i svoju državu, šta su ove snage učinile? One su se pretvorile u političke stranke i njihove borbene snage su se pretvorile u nacionalnu armiju", naveo je Al Haja.

Ocenio je da dugo najavljivana kopnena ofanziva Izraela u gradu Rafa ne bi porazila Hamas.

"Izraelske snage nisu uništile više od 20 odsto Hamasovih snaga. Ako ne mogu da dokrajče Hamas, šta je rešenje? Rešenje je dogovor", kazao je Al Haja.

Hamas je, kako je on naveo, napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunog povlačenja trupa Izraela. "Ako nismo ubeđeni da će rat biti završen, zašto bismo predali zatvorenike?", upitao je Al Haja.

Gaza: Broj stradalih Palestinaca porastao na 34.305

Najmanje 34.305 Palestinaca je ubijeno, a 77.293 njih povređeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U protekla 24 sata ubijena su 43, Palestinca.

Među stradalima je više od 14.500 dece i 9.500 žena, navodi Ministarstvo.

Al Džazira: Izraelski doseljenici upali u kompleks džamije Al Aksa

Više od 430 izraelskih doseljenika upalo je u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Palestinska novinska agencija Vafa izveštava da su doseljenici bili pod "zaštitom" izraelskih snaga.

Molitva u džamiji Al Aksa je inače, prema dugogodišnjem dogovoru, rezervisana isključivo za molitve muslimana.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva