:

:

TV Most

Foto: T a n j u g/AP

clock

April 17, 2024   11:40

0

43

IDF: Pogođeno 40 meta u Pojasu Gaze, uništen bacač raketa

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su više od 40 ciljeva u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana, uključujući raketne bacače pripremljene za napade na Izrael, saopštila je izraelska vojska (IDF).

Kako IDF tvrdi, pripremljeni raketni bacači uništeni su u centralnom delu Pojasa Gaze, gde je u toku operacija protiv Hamasa.

U toku operacije, na periferiji kampa Nuseirat, vojska navodi da su vojnici ubili brojne naoružane ljude i uništili lokacije koje su koristile terorističke grupe tokom proteklog dana, uključujući pozivanje na vazdušne napade.

Prema IDF-u, izveden je jedan vazdušni napad na ćeliju koja je upravljala naoružanim dronom.

Vojska takođe navodi da su trupe Nahal brigade koristile dron da ubiju jednog revolveraša, a drugog su ubili snajperskom vatrom.

Među drugim ciljevima koje su pogodili bili su podzemni raketni položaji, osmatračnice i druga infrastruktura, dodaje IDF.

Mlaznjaci pogodili vojne baze Hezbolaha, rakete ispaljene na sever Izraela

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

IDF kaže da su mete uključivale vojne komplekse i zgrade koje koristi Hezbolah u Kijamu, Mansuriju, Alma aš Šabu i Jeteru.

Hezbolah je jutros ispalio nekoliko raketa iz Libana na bazu Biranit.

IDF kaže da nije bilo povređenih, a vojnici granatiraju mesta lansiranja.

Iran preti oštrom reakcijom ako Izrael pokrene i najmanju invaziju

Iranski predsednik  Ebrahim Raisi ponovo je danas upozorio da bi "najmanja invazija" Izraela donela "masovnu i oštru" reakciju, jer se region priprema za potencijalnu izraelsku odmazdu nakon iranskog napada tokom vikenda.

Predsednik Izraela pozvao na globalnu koaliciju protiv Irana

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas tokom susreta sa šefovima diplomatije Velike Britanije i Nemačke, Dejvidom Kameronom i Analenom Berbok, u Jerusalimu na globalnu koaliciju protiv Irana, saopštila je Hercogova kancelarija.

U saopštenju se navodi da je Hercog rekao da ceo svet mora odlučno da se angažuje protiv pretnje iranskog režima koji, kako je istakao, nastoji da naruši stabilnost celog regiona, preneo je Tajms of Izrael.

Kameron je izjavio da je jasno da je Izrael doneo odluku da odgovori na iranski napad dronovima i balističkim raketama, izražavajući očekivanje da će to biti sprovedeno na način koji će minimalizovati eskalaciju koliko je to moguće, preneo je Rojters.

"Jasno je da Izraelci donose odluku da deluju", rekao je Kameron novinarima tokom posete Izraelu.

Kameron je istakao da Velika Britanija želi da budu uvedene koordinisane sankcije prema Iranu. Prema njegovim rečima, G7 treba da uputi jasnu nedvosmislenu poruku Iranu uvođenjem sankcija.

Kameron i Berbok su prve zapadne diplomate koje su posetile Izrael nakon iranskog napada prošlog vikenda.

Izvor: RTS, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva