:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Decembar 05, 2023   15:36

0

90

IDF u štabu Hamasa u Džabaliji; Opkoljen Kan Junis

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su se probile dublje u izbeglički kamp Džabaliju, u severnom delu Pojasu Gaze. Opkoljen je grad Kan Junis na jugu, a  IDF je prešao u "treću fazu" kopnene operacije.

U zajedničkoj operaciji sprovedenoj sa Šin Betomdok,  551. rezervna brigada i komandoska jedinica Mornarice Šajet 13, izvršile su raciju na Hamasov štab opšte bezbednosti u toj oblasti i pronašli oružje, raznu opremu i obaveštajne podatke, saopštila je IDF.

Vojska je navela da je nastavila i sa širenjem svoje kopnene ofanzive na Kan Junis na jugu Pojasa, gde veruje da se krije vođstvo Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Palestinski militanti nastavili su jutros da ispaljuju rakete na izraelske zajednice, uz zvuk sirena u uglavnom evakuisanim izraelskim zajednicama blizu granice sa Pojasom Gaze, kao i južnog grada Beršebe, udaljenog oko 40 kilometara. 

U napadima nije bilo povređenih ili materijalne štete.

Trupe IDF-a su u ponedeljak i tokom današnjeg dana delovale u Džabaliji kako bi uništile imovinu Hamasa. 

Vojnici su locirali rakete i drugo oružje i usmerili vazdušne napade na operativce Hamasa.

Prema saopštenju izraelske vojske, 162. divizija počela je da deluje dublje u Džabaliji nakon što je poslednjih dana završila opkoljavanje ovog izbegličkog kampa.

18:30 - Halevi: Prešli smo u treću fazu kopnene operacije, opkoljen Kan Junis

Izraelska vojska opkolila je grad Kan Junis na jugu Pojasa Gaze, izjavio je danas načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Herci Halevi i istakao da je IDF prešao u "treću fazu" kopnene operacije.

"Nakon 60 dana od početka rata, naše snage okružuju područje Kan Junisa u južnoj Gazi", rekao je Halevi na konferenciji za novinare, a prenosi Tajms of Izrael. 

Foto: IDF

On je ocenio da su pogrešili svi koji su mislili da IDF neće znati kako da nastavi borbe nakon isteka primirja. 

"Hamas to snažno oseća", naveo je Halevi i rekao da je veliki broj operativaca, uključujući komandanata, eliminisan u proteklih nekoliko dana.

On je dodao  da je IDF prešao "u treću fazu" kopnene operacije. 

"Zauzeli smo mnoga uporišta Hamasa u severnoj Gazi, a sada delujemo protiv njegovih  uporišta na jugu", naveo je Halevi.  

Halevi je istakao i da je izraelska vojska unapred znala da će Hezbolah nastaviti napade na sever Izraela nakon isteka jednonedeljnog primirja sa Hamasom.

On je dodao da Izrael čini sve što može da vrati taoce i da se nastavljaju operacije na severu Pojasa Gaze.

Iako je fokus vojske i dalje na pojasu Gaze, on kaže da se operacije nastavljaju na severu, gde su neprijateljstva takođe nastavljena otkako je u petak okončano jednonedeljno primirje.

Kada je reč o Zapadnoj obali, Halevi je rekao da je vojska postigla veliki uspeh u borbi protiv terora. 

On je dodao da je više od 1.200 pripadnika Hamasa uhapšeno, a da su "mnogi drugi koji su planirali napade ili su ih izveli" ubijeni.

16:45 - IDF: Trupe u centru Kan Junisa, najintenzivnije borbe od početka kopnene operacije

Izraelske trupe su trupe stigle do centra Kan Junisa, najvećeg grada u južnoj Gazi, nekoliko dana nakon što je Izrael proširio svoju kopnenu ofanzivu u toj palestinskoj enklavi.

Izraelski zvaničnici smatraju da se veći deo rukovodstva Hamasa možda krije u Kan Junisu, uporištu Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

General-major Jaron Finkelman, šef Južne komande izraelske vojske, kaže da njegove trupe vode najteže borbe od početka kopnene invazije pre više od mesec dana.

Foto: IDF

"Mi smo u srcu Džabalije, u srcu Šejaje i od večeras, takođe u srcu Kan Junisa. Ovo je najintenzivniji dan bitke od početka kopnenog manevra, u smislu poginulih terorista, broja sukoba i upotrebe vatre sa zemlje i iz vazduha", naveo je on u izjavi koju su prenele Izraelske odbrambene snage (IDF).

Finkelman je rekao da je u planu nastavak napada na uporišta Hamasa.  

Izraelska vojska je saopštila da je izvršila upad u brojne Hamasove položaje u Džabaliji i Šedžaji, otkrivajući skrovišta oružja i "infrastrukturu terorista kako iznad zemlje, tako i ispod".

Deo oružja pronađen je u civilnim strukturama, navodi se u saopštenju IDF-a.

16:10 - Izrael u UN optužio Hamas da koristi silovanje Izraelki kao oružje rata

U Ujedinjenim nacijama je održana specijalna sednica kojom je predsedavala stalna misija Izraela pri UN sazvana sa ciljem da se podigne svest o seksualnim zločinima počinjenim nad ženama tokom Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra.

Dok Izrael osuđuje ćutanje sveta o navodnim silovanjima koje Hamas koristi kao oružje rata, SAD ukazuju da su žene i dalje taoci Hamasa i ne mogu da svedoče o tome šta im se dogodilo u zatočeništvu, prenosi Tajms of Izrael.

"Izrael je 7. oktobra pretrpeo najbrutalniji masakr od Holokausta. Počinjena zverstva su bila varvarskija od onih koje je činila Islamska država (ISIS), a neki kažu i od onih koja su činili nacisti. Porodice su spaljivane žive, deca streljana pred roditeljima, a roditelji pred decom", rekao je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan.

Foto: Tajms of Izrael

Prema njegovim rečima Hamas je koristio silovanje i seksualno nasilje kao oružje rata i to nisu bile odluke donete naprečac da se "žene ukaljaju i osakate, ili da se s tim javno paradira, već je to činjeno s predumišljajem".

"Nažalost, tišina međunarodnih tela koja su navodno branioci žena bila je zaglušujuća", poručio je Erdan.

Foto: AFP

Hamas je u ponedeljak saopštio da su optužbe za seksualno nasilje deo "cionističke kampanje zasnovane na lažnim optužbama s ciljem da se demonizuje palestinski otpor".

Izvor: T a n j u g, TV Most

IDFHamasGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva