:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   12:02

0

75

IDF: Za 24 sata pogođeno preko 150 ciljeva Hamasa; SB UN danas o napadima Huta u Crvenom moru

Žestoke borbe nastavljaju se u Kan Junisu. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštavaju da su za 24 sata pogodile preko 150 ciljeva palestinske grupe Hamasa. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas glasa o rezoluciji kojom bi se osudili napadi Huti na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.

Kina pozvala Izrael da zaustavi "kolektivno kažnjavanje" civila

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na sveobuhvatan i hitan prekid vatre i apelovalo na Izrael da zaustavi "kolektivno kažnjavanje" civila u Pojasu Gaze.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo sukobljene strane u Gazi da sprovedu relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN, prenosi Al Džazira.

Poslednjom rezolucijom koju je doneo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) krajem decembra, zahteva se brza i neometana isporuka humanitarne pomoći u velikim razmerama palestinskom civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Kina je glasala za tu rezoluciju, dok je u novembru pozvala SB UN da formuliše "konkretan" raspored i mapu puta za dogovor o dve države u svrhu postizanja "sveobuhvatnog, pravednog i trajnog" rešenja palestinskog pitanja.

Blinken sa Abasom na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali .

Poseta Blinkena je usledila dan nakon razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim ratnim kabinetom o sukobu između Izraela i Hamasom, tenzijama u regionu i budućnosti izraelsko-palestinskog sukoba.

Novi napadi IDF-a na Hezbolah u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su jutros i tokom noći izvele vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu.

Borbreni avion, navodi IDF, udario je u vojnu zgradu grupe Hezbolah.

IDF: Za 24 sata pogođeno 150 ciljeva Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da se borbe nastavljaju u Kan Junisu, kao i da su tokom proteklog dana pogodile preko 150 ciljeva Hamasa.

IDF tvrdi da su za 24 sata otkrile i 15 tunelskih okna Hamasa, kao i da su ubile desetine operativaca te palestinske grupe.

Broj stradalih izraelskih vojnika porastao na 186

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik stradao tokom borbi u centralnom delu Pojasa Gaze.

Ukupan broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije porastao je na 186.

SB UN glasa o rezoluciji SAD kojom se osuđuju napadi Huta u Crvenom moru

Savet bezbednosti UN zakazao je za sredu glasanje o rezoluciji koju su predložile SAD i kojom bi se osudili napadi jemenskih Huti pobunjenika na trgovačke i komercijalne brodove u oblasti Crvenog mora.

U nacrtu rezolucije navodi se da najmanje dvadesetak napada Huta ometa globalnu trgovinu "i podriva prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbednost". 

Rezolucijom bi se zahtevalo momentalno oslobađanje prvog broda koji su Huti napali, japanskog teretnog broda koji je povezan sa izraelskom kompanijom koji je zaplenjen 19. novembra zajedno sa svojom posadom.

Bez navođenja Irana, glavnog dobavljača oružja Huta, nacrt o kome će se glasati osudio bi sve poslove sa oružjem sa pobunjenicima, koji krše sankcije Saveta bezbednosti.

Američka i britanska mornarica oborile 21 bespilotnu letelicu Huta

Američke i britanske snage oborile su 21 bespilotnu letelicu koje su ispalili Huti sa sjedištem u Jemenu u južno Crveno more prema međunarodnim brodskim putevima, saopštila je Centralna komanda američke vojske.

Centralna komanda SAD saopštila je da nema povređenih ili prijavljenih šteta, dodajući da je ovo 26. napad Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru od 19. novembra.

Bela kuća ponavlja da SAD ne podržavaju prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je na brifingu  da u stavu SAD po tom pitanju “nema promene, jer ne verujemo da to sada koristi nikome osim Hamasu“.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama saopštila je da je Pojas Gaze postao "najgore mesto na zemlji".

"Gaza je najgore mesto na zemlji, a enklava se pretvara u mesto koje nije pogodno za stanovanje", rekao je portparol te agencije Adnan Abu Hasna.

Oko 1,9 miliona ljudi raseljeno je širom Gaze, a oko 1,4 miliona traži sklonište u 155 škola i skloništa pod upravom Ujedinjenih nacija.

Većina stanovništva Gaze spas pokušava da nađe u gradu Rafa na granici sa Egiptom.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija, za koga veruju da je  odgovoran za desetine napada dronom na Izrael. Hezbolah je demantovao da je Bardžija ubijen.

Izvor: RTS, agencije; Foto: T a n j u g/AP

IzgraelGaza
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva