:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2023   20:41

0

86

IDF zauzele ključne ispostave Hamasa, ubile 150 operativaca Hamasa; Obustavljene evakuacije u Egipat

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas zauzele ključne ispostave Hamasa u gradu Gazi, ubivši pritom oko 150 terorističkih operativaca.

Vojska je navela da je poslednjih dana njena 401. brigada predvodila napad na takozvanu ispostavu Bader, glavnu ispostavu Hamasovog bataljona izbegličkog kampa Al-Šati, koja se nalazi u blizini civilnih domova nedaleko od izbegličkog kampa, preneo je "Tajms of Izrael".

IDF je saopštila da su tokom napada na ispostavu Bader, vojnici uništili vojni štab i mesta za lansiranje raketa.

Ona je navela da je 401. brigada zauzela još jednu ispostavu Hamasa u toj oblasti i uništila fabriku za proizvodnju oružja, raketne položaje i tunele.

U drugom napadu, IDF je istakla da se brigada borila protiv Hamasovih naoružanih ljudi u odmaralištu Blu bič na obali kod grada Gaze. 

Navela je i da je oko 30 terorističkih operativaca bilo skriveno u hotelu i ispaljivalo protivtenkovske rakete na njihove snage.

Pošto je osvojen, otkriveno je da su teroristi koristili hotelske sobe kao sklonište i za planiranje napada iznad i ispod zemlje, naglasio je IDF. 

21:01 - Ne pucamo na bolnice, ali ćemo učiniti ono što se mora

Izraelska vojska ne puca na bolnice, ali će učiniti ''ono što mora'' ako palestinska militantna grupa Hamas bude pucala iz bolnice, izjavio je danas portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Ričard Heht.

''Ako vidimo da teroristi Hamasa pucaju iz bolnica, uradićemo ono što treba da uradimo. Svesni smo osetljivosti pitanja, ali ako vidimo Hamasove teroriste, ubićemo ih'', rekao je Heht, prenosi Bi-Bi-Si.

On je dodao da vojska ''trenutno ne baca bombe ba bolnice Šifa i Rantisi.

Na pitanje da li postoji plan šta će IDF da radi sa pacijentima u bolnicama, uključujući ljude koji ne mogu da hodaju ili su na infuziji, Heht je rekao da je od Hamasa ''zatraženo da pomeri ljude na jug''.

Ranije danas izraelski tenkovi opkolili su bolnice Al Nasr i pedijatrijsku bolnicu Al Rantisi na severu Gaze, prema rečima direktora tih bolnica Mustafe al Kaluta. 

Al-Kalut je zatražio od Crvenog krsta da im pomogne u evakuaciji.

"Potpuno smo opkoljeni, ispred bolnice su tenkovi i ne možemo da odemo", rekao je Al Kalut.

Bolnički kompleks se nalazi u blizini naselja Šeik Radvan i kampa Al Šati.

"Nemamo struju, kiseonik za pacijente, nemamo lekove i vodu", rekao je Al Kalut i dodao da ne zna šta ih čeka.

On je uputio poziv nakon izveštaja da su napadnute još najmanje dve bolnice na severu Gaze.

Ponovo obustavljene evakuacije iz Gaze u Egipat

Evakuacije iz Pojasa Gaze u Egipat, za one građane koji imaju i strani pasoš, kao i za povređene Palestince kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, danas su obustavljene.

To je preneo Rojters pozivajući se na troje neimenovanih egipatskih bezbednosnih izvora i neimenovanog palestinskog zvaničnika.

Nekoliko desetina vlasnika stranih pasoša i njihovih članova porodica, kao i mali broj evakuisanih iz medicinskih razloga, ušli su u Egipat ranije danas pre nego što su prelazi obustavljeni, prenosi Gardijan.

Prelaz iz Gaze u Egipat Rafa ponovo je otvoren u četvrtak za ograničene evakuacije nakon što je ponovo suspendovan ranije ove nedelje zbog onoga što je američki Stejt department nazvao neodređenom ''bezbednosnom okolnošću''.

Skoro 700 nosilaca stranih pasoša u četvrtak je moglo da napusti Gazu preko tog prelaza, kao i 12 evakuisanih iz medicinskih razloga i 10 njihovih pratilaca.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

IzraelGazaIDFHamas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva