:

:

TV Most

clock

Septembar 10, 2019   10:39

0

211

IFIMES o sprezi srpske opozicije i Prištine: Cilj svrgavanje Vučića

Analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane smatraju da postoji koincidencija između uvođenja sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH sa početkom protesta opozicije u Srbiji, najpre s mogućnošcu slabljenja pozicije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a posledično i njegovim svrgavanjem s vlasti.

U današnjoj analizi IFIMES-a, povodom predstojećih prevremenih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji, ističe se da će Srpska lista, koja je, kako se navodi, apsolutni favorit izbora u srpskom biračkom telu i koja uživa podršku predsedika Vučića, biti pod najvećim pritiskom u izbornoj kampanji.

Ukazuje se da će tokom kampanje za izbore zakazane za 6. oktobar, biti povećane tenzije i ratno-huškačka retorika.

Podseća se, naime, da su sto odsto uvećane takse Prištine na proizvode iz Srbije i BiH uvedene 21. novembra prošle godine, a da su protesti srpske opozicije počeli samo nekoliko dana kasnije, 30. novembra.

Zato je, kažu analitičari IFIMES-a, prekinut dijalog između Beograda i Prištine, iako su se strane u dijalogu obavezale da će ga privesti kraju potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

S tim u vezi, u najnovijoj analizi IFIMES-a se postavljaju i pitanja, među kojima su: zašto je prištinska vlast žrtvovala ukidanje viza za građane Kosova, a kao, kako kažu, verovatno najzanimljivije pitanje izdvajaju, da li "vlada Hašima Tačija učestvuje u finansiranju protesta opozicije u Srbiji", kao i zašto Tači nije obznanio susrete sa predstavnicima srpske opozicije.

U analizi se konstatuje da dosadašnja iskustva na Balkanu pokazuju, da političko-kriminalne strukture produciraju permanentne krize, ne samo u svojim, nego i drugim zemljama, prvenstveno susednim, sa namerom ostvarivanja određenih interesa odnosno uticaja.

Činjenica je, kažu, da kriminal i korupcija ne poznaju granice. To se, napominje IFIMES, posebno pokazalo na Zapadnom Balkanu u proteklih 30 godina produkovanjem skoro stalnih kriza, u jednom periodu čak i oružanih sukoba. Za analitičare IFIMES-a trenutne vladajuće političke strukture na Kosovu su ratne i političko-kriminalne, koje svoje održavanje na vlasti obezbeđuju produkovanjem kriza i kriminalno-koruptivnim delovanjem.

"U tome učestvuju čak i visoki zvaničnici pojedinih država, ali i sam vrh Evropske unije (EU)", navodi se u analizi.

Ukazuje se da je kosovska vlada uvođenjem nelegalnih sto odsto uvećanih taksi prerkšila neposredno Centralno-evropski sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA, čiji je potpisnik. Prethodno je već nekoliko meseci bio prekinut dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

"Grubo kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA opravdava se zahtevom da Srbija prizna nezavisnost Kosova, dok se na drugoj strani dijalog između zvaničnog Beograda i Prištine još nije ni okončao potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma. Ipak, kršenje sporazum CEFTA poslužilo je kao pokriće za neke druge namere režima u Prištini”, navodi se, između ostalog, u analizi IFIMES-a.

Stoga se, kažu, postavlja i pitanje kome odgovara izazivanje dodatne krize u regionu, ako posle rešavanja situacije u Severnoj Makedoniji i skorašnjem punopravnom članstvu te zemlje u NATO-u na red dolazi rešavanje pitanja Kosova i nakon toga stabilizacija i rešavanje situacije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: T a n j u g

IFIMESKosovoopozicijaSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva