:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 29, 2022   13:07

0

182

Imaju li raseljeni iz Podujeva "Pravo na sutra"

Raseljeni Srbi iz Podujeva, od 1999. godine žive u Kuršumliji, Kruševcu, Nišu i drugim mestima. Mnogi od njih nisu otuđili imovinu, ali im je ona nedostupna i uzurpirana.

Od 2018, ni u Medregovcu više nema Srba, pa od tada u čitavoj opštini Podujevo više ne živi nijedan stanovnik srpske nacionalnosti. Priču o tome zabeležila je ekipa emisije "Pravo na sutra" (RTS 2, 17.20), na čelu sa autorkom Svetlanom Vukmirović.

Oni koji su morali da napuste svoja imanja, stanove i sve što su imali na Kosovu i Metohiji, znaju koliko je odlazak bio bolan svakoj porodici i pojedincu. Baš to su doživeli Podujevčani i više od 230.000 prognanih Srba. Mnogi su u to vreme tragično stradali, a ne zna se ni tačan broj ljudi koji su zbog posledica tih dešavanja ubrzo preminuli u kolektivnim centrima i u tuđem smeštaju.

U Kosaničkoj Rači živi nekoliko porodica sa područja opštine Podujevo: Jovanovići, Maljevići, Ristići i mnogi drugi. U Kuršumliji su utočište pronašli i Dragiša i Gorica Aleksić iz Orlana. Bez igde ičega, uz veliki trud i rad u nadnici, uspeli su da kupe plac i da potom sami sazidaju kuću. Koliko je bilo teško samo oni znaju.

Porodica Ristić (na slici) iz Velike Reke kod Podujeva, ima ogromnu imovinu koja je uzurpirana. Kažu da se njihovih 20 hektara zemlje ne odriču i da će porodično imanje potraživati i njihovi unuci. Živeti u Podujevu nikada nije bilo lako, ali detinjstvo i život u svom zavičaju se ne zaboravlja, kažu Vesna Paunović Đukić, Ivica Marković i Milan Marković, koji dobro pamte organizovane albanske demonstracije iz 1981. godine.

Upadi naoružanih Albanaca u sela

Srbi iz Podujeva žele da se u svakom smislu ojačaju mesta uz administrativnu liniju na Merdaru. Iz pravca Podujeva česti su upadi naoružanih Albanaca u kuršumlijska sela, kaže Vojimir Čarapić, predsednik Opštine Kuršumlija. Raseljeni Srbi kažu da ih i sada nadgledaju oni Albanci, koji su im uzurpirali imovinu, jer se boje njihovog povratka.

Izvor: Novosti online

KiMPodujevoraseljeni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva