:

:

TV Most

Foto: IRNA

clock

Maj 22, 2023   12:16

0

114

Iran: Smena na čelu Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Irana Ebrahim Raisi imenovao je danas Ali Akbara Ahmadijana za novog sekretara Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost koji će na tom položaju zameniti dugogodišnjeg moćnog i uticajnog Alija Šamkanija.

Šamkani je smenjen predsedničkim dekretom nakon što je doveden u vezu sa navodnim britansko-iranskim špijunom koji je nedavno pogubljen, navodi se u izveštaju AP.

Međutim, Šamkani je imao ključnu ulogu u pregovorima sa arapskim državama Persijskog zaliva u pokušajima da se smanje tenzije sa zvaničnim Teheranom i postigne detant na relaciji Iran-Saudijska Arabija.

Izvor Rojtersa koji je upućen u političke prilike u Iranu ocenio je da promena na čelu Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost neće imati uticaja na rad ovog tela, kao i da će Šamkani, po svemu sudeći biti postavljen na neku "važniju poziciju" u Iranu. 

Novi sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Ali Akbar Ahmadijan je do sada obavljao dužnosti načelnika strateškog centra elitne paravojne formacije Iranska revolucionarna garda.

Izvor: T a n j u g

IranVrhovni savet za nacionalnu bezbednost
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva