:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Oktobar 31, 2019   21:42

0

186

Islamska država najavila osvetu Americi zbog Bagdadija

Islamska država potvrdila je da je njen lider Abu Bakr el Bagdadi ubijen u napadu američkih snaga na severoistoku Sirije i najavila osvetu SAD.

Portparol ID-a se u audio-snimku koji je objavila islamistička agencija Amak osvrnuo i na SAD.

"Osvetite se njihovoj zemlji i njihovoj braći nevernicima i otpadnicima, sprovedite volju komandanta iz poslednje audioporuke i preko krvi mnogobožaca približite se Bogu", rekao je portparol ID-a.

Islamska država potvrdila je da su lider te organizacije Abu Bakr el Bagdadi i nekadašnji portparol Abu el Hasan el Mudžahir ubijeni, objavio je sajt SITE.Bagdadijev naslednik je Abu Ibrahim el Hašimi el Kuraši.  

Centralna komanda američke vojske objavila je fotografije i video-snimke operacije koja se završila smrću lidera Islamske države Abu Bakra el Bagdadija. 

Bagdadi je poginuo detonirajući samoubilački prsluk dok je bežao u slepi tunel kada su ga okružile elitne američke specijalne jedinice u skrovištu u sirijskoj pokrajini Idlib. Pritom je ubio i svoje troje dece. 

Bagdadi je u poruci objavljenoj prošlog meseca rekao da se akcije militanata sprovode svakodnevno i pozvao da se oslobode žene zarobljene u Siriji i Iraku zbog navodnih veza sa ID.

Takođe je rekao da su SAD i njihovi saveznici poraženi u Iraku i Avganistanu, kao i da su Amerikanci "uvučeni" u Mali i Niger.

Izvor: RTS

IDSADBagdadi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva