:

:

TV Most

clock

April 29, 2024   20:03

0

42

Italija i Francuska potpisale pismo o namerama za jačanje odbrambene industrije

Italija i Francuska potpisale su danas pismo o namerama za stvaranje zajedničkog industrijskog čvorišta za kopnenu odbranu koje bi uključivalo kompanije iz obe zemlje, navodi se u saopštenju italijanskog Ministarstva odbrane.

„Od ključnog je značaja da spojimo sve najbolje evropske tehnologije i da napravimo sve jača čvorišta, jer će nam trebati značajna ulaganja da bismo održali korak sa tehnološkom evolucijom“, rekao je ministar odbrane Gvido Krozeto, nakon sastanka sa francuskim kolegom Sebastijanom Lekurnijem na Korzici.

U saopštenju iz njegovog kabineta se navodi da će program imati za cilj „jačanje industrijske saradnje i odbrambenih kapaciteta Evrope kroz zajednički razvoj novih kopnenih platformi“.

Plan će biti dodatak drugim inicijativama za saradnju koje uključuju francuske i italijanske kompanije, prenosi Rojters.

Glavni italijanski odbrambeni konglomerat Leonardo (LDOF.MI) se udružio sa francuskim Thalesom (TCFP.PA), preko dva odvojena zajednička preduzeća, kompanije za satelitske usluge Telespazio i Thales Alenia Space.

"Strateška alijansa će omogućiti sprovođenje programa saradnje između evropskih nacija kroz jačanje industrijskih baza i razvoj buduće generacije platformi“, navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva