:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2020   10:56

0

265

Iz Srbije na Kosovo od 1. aprila stigla roba u vrednosti od oko 30 miliona evra

Proizvodi iz Srbije vratili su se na kosovsko tržište od kada je Vlada Kosova 1. aprila ukinula taksu i zamenila je određenim recipročnim merama, piše Gazeta Ekspres i dodaje da su uglavnom u pitanju prehrambeni proizvodi i pšenica.

Tokom aprila, prema podacima Agencije za statistiku Kosova, iz Srbije na Kosovo stogla je roba u vrednosti više od 15 miliona evra, dok je u istom periodu 2019. godine, kada je na snazi bila taksa, to iznosilo svega 637 hiljada evra.

U suprotnom pravcu otšla je roba u vrednosti oko 1,1 milion evra.

Jedna od kompanija koja je počela da trguje sa srpskim firmama je preduzeće "Elkos Group", čiji menadžer Kuštrim Mujaj, za Radio Slobodna Evropa kaže da su uvezli malu količinu proizvoda, uglavnom one proizvode koji imaju nižu cenu nego u zemljama Evropske unije.

"Postoje kategorije robe koje Srbija može isporučiti po nižim cenama nego što smo ih do sada dobavljali u drugim zemljama. Jedan od najjeftinijih proizvoda na srpskom tržištu je prehrambeno ulje. Neke vrste koje smo ranije uvozili, započeli smo njihov postepeni uvoz u malim količinama", rekao je Mujaj.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci, je, takođe za RSE, rekao da je od 1. aprila - kada je taksa ukinuta i uveden reciprocitet - do sada vrednost robe iz Srbije dostigla 29 miliona evra.

"Sve pošiljke iz Srbije dolaze sa dokumentacijom koja je u skladu sa odlukom vlade...U početku smo imali određenih problema, ali s vremenom su svi dokumenti koji dolaze iz Srbije potpuno u redu. Do sada nismo naišli ni na jedan dokument koji se ne pridržava odluke o reciprocitetu", rekao je Staviljeci. 

I stručnjaci za ekonomska pitanja smatraju da je uklanjanje barijera u regionu u interesu poslovne zajednice, te bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju smatra da je trgovina sa Srbijom premašila očekivanja.

"Prepreke ne poštuju integracione procese i partnerstvo zemalja u regionu. Ukidanje te takse predstavlja još jedan dah posla za Kosovo, gde smo povećali trgovinu i uvoz robe sa Kosova u Srbiju. Stoga, u vezi s tim, iz svega ovoga moramo naučiti da dijalog nema alternativu, da definitivno uklanjanje barijera u interesu poslovanja uvek mora da funkcioniše, a ne da se to svede na populizam", kaže Grdžaliju.

Kurtijeva vlada ukinula je taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, istovremeno zamenjujući srpsku robu reciprocitetom, kaže se u tekstu i podseća da je ta taksa uvedena novembra 2018. godine.

Od tada je dijalog između Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije u Briselu, obustavljen, a Sjedinjene Države su se suprotstavile odluci da se stopostotni porez na srpsku robu zameni merama reciprociteta.

Ambasada SAD u Prištini rekla je da bi Kosovo "trebalo da ukloni sve tarife i ne stvara nove barijere, jer su ove politike na štetu građana Kosova i blokiraju ekonomiju Kosova".

Izvor: Kosovo Onlajn

KosovocarinatrgovinatakseSrbija

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva