:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2023   12:38

0

194

Izjava nemačkog ambasadora za manastir Visoki Dečani je zvanični stav Nemačke

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić izjavio je da je izjava ambasadora Nemačke u Prištini Jorn Rodea da je manastir Visoki Dečani kulturno nasleđe KiM, zvanični stav Nemačke, tako da je on samo izneo jednu izjavu koja je u skladu sa zvaničnom politikom te zemlje.

"Ta izjava je izazvala veliki nemir u srpskoj zajednici. To nije prvi put da predstavnici zemalja koje su priznale Kosovo izjašnjavaju o kosovskom kulturnom nasleđu, nedavno je slično rečeno i za Novo Brdo, kao i druge spomenike kulture Srbije i srpskog naroda na KiM, ali imajući u vidu da su te zemlje priznale Kosovo, takva izjava ambasadora ne iznenađuje", izjavio je Mijačić .

On je dodao da je pre ove izjave nemačkog ambasadora, izmešten spomenik palim srpskim vojnicima na groblju u Prištini zbog, kako se navodi u zajedničkom saopštenju francuske i nemačke ambasade, kontroverzi koju je lokacija spomenika izazvala u kosovskim medijima prilikom obeležavanja Dana primirja.

Kako je istakao, on smatra da je to jedan skandalozan čin, koji je protivan evropskim vrednostima, kulturi sećanja, vladavini prava, ali i zdravom razumu, zbog čega je, dodaje Mijačić, srpska zajednica na Kosovu je pokrenula peticiju za ponovno vraćanje tog spomenika na svoje mesto, kao i za javno izvinjenje dvojice ambasadora.

"Diplomate na Kosovu se bave pitanjima koja su značajna na Kosovu, svakako da ove akcije nisu u skladu sa procesima pomirenja, ali imajući u vidu da diplomate koje služe na nekoj teritoriji imaju prisniji odnos sa svojim domaćinima, otuda ne iznenađuje ovakav postupak. Mislim da su sada i jedan i drugi ambasador otišli u pravcu koji je nekonstruktivan, ne samo za odnose na Kosovu", naveo je on i dodao da jedini ispravan postupak za ovako jedan nepromišljeni čin jeste izvinjenje dvojice ambasadora.

Mijačić kaže da se izmeštanje spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini i poseta nemačke delegacije, koja se dogodila nekoliko dana nakon izmeštanja spomenika, ne može povezati, jer se radi o redovnim aktivnosti nemačke diplomatije.

Govoreći o poseti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu i Prištini, Mijačić je izjavio da je to jedna pozitivna poseta, imajući u vidu dolazak novog turskog generala na čelo KFOR-a.

"Vidim da će se Stoltenberg baviti pitanjem bezbednosti, pitanjem bezbednosne arhitekture između Kosova i Srbije, dleovanja KFOR-a, tako da je to jedna dobra poseta i trebalo bi je pozdraviti kako u Prištini tako i u Beogradu", ocenio je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMMijačićRodeVisoki DečaniNemačka

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva