:

:

TV Most

clock

Januar 30, 2024   8:24

0

67

Izrael: Tri pripadnika Hamasa ubijena u Dženinu, planirali teroristički napad

Izraelske trupe ubile su tri člana naoružane ćelije palestinske militantne grupe Hamas koja se krila u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin, na Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska.

Navodi se da je ćelija planirala neposredne terorističke akcije, uključujući i jednu sličnu napadu Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja u blizini Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Operaciju su zajedno izveli vojska, izraelska obaveštajna služba Šin Bet i specijalna policijska jedinica, precizira se u saopštenju.

IDF uništio groblje u Gazi, tvrdi da je Hamas ispod imao komandni centar

Islamsko groblje na jugu Pojasa Gaze je uništeno u akciji izraelske vojske, nakon tvrdnji Izraela da je Hamas koristio to mesto da prikrije podzemni tunel, preneo je AP.

U pitanju je groblje u naselju Bani Suheila u južnom gradu Kan Junisu.

Kako navodi američka novinska agencija, groblje je zbrisano sa lica zemlje, a to mesto je korišćeno, kako navode iz izraelskih odbrambenih snaga (IDF), za planiranje napada na izraelsku vojsku.

Izveštač  Asošiejted presa istakao je da je video uništenu džamiju i da se na mestu gde je nekada bilo groblje sada  nalazi 140 metara široka rupa povezana sa, kako je vojska navela, Hamasovim tunelom.

Vojska je danas istakla da su borbeni inžinjeri uništili deo mreže, objavljujući video snimak velike eksplozije u tom delu.

Uništavanje svetih mesta izazvao je oštre kritike Palestinaca i boraca za ljudska prava, koji kažu da je to napad na kulturno nasleđe.

Prema međunarodnom pravu, groblja i religiozna mesta imaju posebnu zaštitu, a uništavanje tih mesta se može smatrati ratnim zločinom.

Izrael, međutim, tvrdi da Hamas koristi takva mesta kao skloništa, zbog čega ne podležu zaštiti.

IDF dodaje da je nemoguće da ispuni svoj vojni cilj, a to je da porazi Hamas, bez pronalaženja tunela, gde su Hamasovi militanti, kako se tvrdi, pravili komandne i kontrolne centre, prebacivali oružje i sakrili neke od 130 talaca.

Kažu da kopanje tunela uključuje neizbežnu kolateralnu štetu svetim mestima.

"Nismo naivni više", rekao je brigadni general Dan Goldfus, koji je vodio novinare u subotu u obilazak.

Goldfus je vodio novinare u tunelsko okno, za koje je rekao da se proteže ispod džamije i groblja.

Novinari su ušli u dugačak, cementni tunel, koji je išao u nekoliko pravaca i naišli su na nekoliko manjih soba gde su navodno Hamasovi militanti postavili komandni i kontrolni centar.

Videli su tri sobe - jedna sa četiri stolice, jedna sa stolom, kuhinjom sa praznim konzervama pasulja i stalkom za začine.

Vojni komandant je rekao da se tunel, koji je imao navodno i transformator za struju, ventilatore, cevi i žice za svetlo, protezao na 800 metara i da je bio povezan sa većom mrežom tunela na jugu Gaze.

Izraelska vojska je navela da je pronašla slične sobe u tunelima širom Pojasa Gaze, navodeći da su u sobama koje su prikazane novinarima bile i kanclearija Hamasovog komandanta, operativna i spavaća soba za starije članove Hamasa.

Blinken: Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci, nakon razgovora u Parizu u kojem su učestvovali Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta.

On je rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred.

"Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči", rekao je Blinken, prenosi  Rojters.

Izvor: T a n j u g

IDFHamasIzraelbolnicaIbn SinaEntoni Blinkentaoci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva