:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 09, 2024   18:29

0

86

Izraelci znaju gde je vojni lider Hamasa, kažu da je okružen taocima

Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je izgleda organizovao napade 7. oktobra, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora.

Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".

Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin.

Jonatan Šancer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, napisao je na Tviteru da je prethodnih nedelja čuo slične izveštaje od "obaveštenih ljudi".

"Izveštaji koji dolaze iz Izraela u poslednja dva dana odražavaju ono što sam slušao nekoliko nedelja. Naime, Izraelci imaju dobru ideju gde se krije Jahja Sinvar", rekao je on za "Tajms of Izrael". 

Njegova pretpostavka, iako nije potvrđena, jeste da se Sinvar nalazi u tunelima ispod Kan Junisa.

"Ali ono što sam konkretno čuo je da se okružio izraelskim taocima. On ih koristi kao živi štit", dodao je Šancer.

Izraelska vojska nije odgovorila na zahtev "Tajms of Izeral" za komentar.

Sinvar je, piše list, sa taocima razgovarao na hebrejskom jeziku, gotovo bez naglaska, u pokušaju da ih umiri kada su odvučeni u Gazu nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

IDF: Ubijen komandant vazdušne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija.

"Danas smo eliminisali komandanta Hezbolahovih vazdušnih snaga u južnom Libanu", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na brifingu za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On je naveo da je Bardži odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden pre nekoliko sati na bazu izraelske vojske na severu zemlje.

Izvor: T a n j u g

Jahja SinvarHamastaociIDF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva