:

:

TV Most

Foto: IDF

clock

Novembar 14, 2023   18:53

0

97

Izraelska vojska zauzela je Hamasovo uporište kamp Al Šati, kao i više zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je njihova 162. divizija, koja je ušla u Gazu sa severa, danas okončala zauzimanje kampa Al Šati, za koji se smatra da je bio glavno uporište Hamasa.

IDF napominje da će se pomenuta jedinica uskoro povezati sa 36. divizijom, koja je ušla u Pojas Gaze sa istoka i tako stigla do obale, preneo je "Tajms of Izrael".

"Unutar kampa postoji mnogo neprijateljske infrastrukture, jer su tamo bile koncentrisane mnoge snage Hamasa, uključujući bataljon Al Šati, koji je imao glavno ulogu u napadima 7. oktobra", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Dodaje se da je 162. divizija krenula na jug iz severne Gaze, kada je kopnena operacija počela pre dve i po nedelje, a u poslednjih nekoliko dana vodila je borbe oko kampa Al Šati.

Prema izraelskoj vojsci, tamo je bilo najmanje četiri sukoba sa oko 200 Hamasovih operativaca u Al Šatiju u poslednjih nekoliko sati, a procenjuje se da je oko 150.000 do 200.000 Palestinaca pobeglo iz kampa, nakon što su došle izraelske trupe.

IDF veruje da ima potpunu kontrolu nad Al Šatijem, iako bi i dalje moglo biti incidenata, a 162. divizija sada radi na tome da očisti područje kampa od infrastrukture Hamasa, uključujući tunele i skrovišta oružja.

Izraelska vojska takođe iznosi detalje o drugim operacijama divizije u severnoj Gazi, navodeći da je nanela značajne udarce Hamasovim operativnim sposobnostima.

Prema IDF-u, divizija je pronašla i uništila više od 160 tunelskih okana, pogodila oko 2.800 lokacija Hamasa i ubila oko 1.000 operativaca i komandanata.

Divizija kaže da je uništena Hamasova strateška infrastruktura u severnoj Gazi, uključujući takozvanu vojnu četvrt grada Gaze, ispostavu Bader i bolnicu Rantisi, za koju IDF sumnja da ju je koristio Hamas za držanje izraelskijh talaca.

Galant: Izraelska vojska probila odbranu Hamasa u gradu Gaza

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je izraelska vojska (IDF) probila odbranu palestinske militantne grupe Hamas u gradu Gaza, sa severa i juga.

On je naveo da IDF kontroliše vazdušni prostor na severu Gaze, uključujući grad Gazu, prenosi Tajms of Izrael.

"Ovlastio sam vojsku da nastavi sa napredovanjem, kako danas, tako i narednih dana, radi izvršenja zadataka. Neće biti sigurnog mesta za Hamas dok ne završimo našu misiju i ne vratimo taoce", rekao je Galant.

IDF: Zauzeli smo više zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je zauzela niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

Iz IDF-a su dodali da je zauzeta i "guvernerova kuća" u Gazi, u kojoj su bile kancelarije Hamasa za njegovo vojno krilo i policiju, sedište obaveštajne službe Hamasa i druge objekte koji su navodno korišćeni za pripremu napada 7. oktobra na Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Pripadnici 13. bataljona brigada "Golan" pronašli su u "guvernerovoj kući" ukradenu opremu i drugo Hamasovo oružje.

Izraelska vojska navodi da će oprema biti vraćena u Izrael gde će biti analizirana.

Izvor: T a n j u g

IDFGazaIzraelHamas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva