:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Decembar 13, 2019   10:39

0

63

Izvučeno šest tela sa vulkanskog Belog ostrva

Članovi tima vojske Novog Zelanda izvukli su danas šest tela sa vulkanskog Belog ostrva, gde se ove sedmice dogodila erupcija, dok lekari i dalje pokušavaju da spasu teško povređene preživele osobe.

 

Osam pripadnika vojnog tima, opremljenih zaštitnim maskama i odelima, krenuli su u akciju pre zore i proveli četiri sata na Belom ostrvu. Šest od osam tela na ostrvu uspešno je izvučeno i prebačeno na patrolni brod kojim će biti transportovana na kopno, gde će biti izvršena identifikacija.

Tim nije uspeo da pronađe dva preostala tela jer ih je onemogućila glomazna oprema koju su morali da nose, navodi Rojters. Na objavljenim snimcima prikazani su vojnici sa zaštitnim maskama u okruženju koje liči na atmosferu na Mesecu, dok su ih čamci na naduvavanje i policija čekali u blizini obale.

Premijerka Novog Zelanda Dzasinda Ardern rekla je da je današnja akcija imala za cilj da tela vrati porodicama.

"Znamo da to neće umanjiti osećaj gubitka ili patnje i mislim da je to nemoguće, ali smo osećali ogromnu dužnost kao Novozelanđani da vratimo kući njihove voljene", rekla je Ardern na konferenciji za novinare u Vakatanu, obližnjem gradu na obali, gde se okupilo i oko 100 članova porodica i lokalne zajednice, koji su se zajedno molili i pevali.

Policija je saopštila i da su ronilačke ekipe poslate u vode oko ostrva, ali da nisu pronašle ništa, kao i da će sutra ponovo krenuti u potragu.

Erupcija se dogodila u ponedeljak, dok je na Belom ostrvu bilo 47 ljudi, među kojima su bili turisti iz SAD, Australije, Nemačke, Kine, Britanije i Malezije.

Zvanično, za sada je poginulo osam osoba, budući da se neidentifikovana tela vode kao nestala dok se zvanično ne utvrdi njihov identitet.

Više od 20 osoba se nalazi u bolnicama širom Novog Zelanda i Australije, a mnogi od njih su teško povređeni i imaju opasne opekotine.

Izvor: RTV, T a n j u g

Novi Zelandvulkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva