:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2022   15:20

0

405

Janković: Idemo ka smirivanju, ove godine kraj korone

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković rekao je danas da mu je neizvesnost obeležila protekle dve godine pandemije korona virusa i dodao da se situacija polako smiruje te da se ove godine očekuje kraj pandemije.

"Zvonjava telefona, konstantno stizanje poruka u Viber grupi gde kolege pišu da nema više slobodnih kreveta ili nam pod hitno treba još respiratora, to je nešto što me prvo asocira na prethodne dve godine," rekao je Janković za K1 televiziju.

Govoreći o tome da li je prvi period u pandemiji bio najteži, on je rekao da je svakako u početku bilo najteže, jer je pre tačno dve godine na današnji dan primljen prvi kovid pacijent u opštoj bolnici u Subotici.

"Nešto kasnije je četiri pacijenata primljeno na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, a zatim smo doživeli jedan medicinski tornado, jedan 'Armagedon'. U naredne dve-tri nedelje primili smo oko 1.000 pacijenata. Dolazili su pacijenti iz Kladova, Kraljeva, s Kosova, nije bilo koordinacije ni subordinacije," rekao je Janković.

On je otkrio da se u tom periodu plašio da će se urušiti čitav zdravstveni sistem, zato što je, kako je naveo, lečenje pacijenata koji nisu oboleli od korone, sem najhitnijih slučajeva, bilo zapostavljeno.

"Mi smo tokom vremena naučili kako da se organizujemo i da radimo sa PCR testovima, imali smo video konferencije sa lekarima iz Kine i Italije. Imali smo 13 revizija protokola i trudili se da sva pozitivna iskustva iz drugih zemalja uvrstimo u naš protokol. Kasnije je bilo sigurnije da budete u kovid ordinacijama sa kompletnom opremom nego u drugim, jer se tamo širio kovid," poručio je on.

Iskazao je uverenje da ne postoji nijedna porodica koja se nije suočila sa ovom bolešću na neki način.

"U Nišu je preminulo 12 mojih kolega. Preuzeo sam na sebe sav pritisak i objašnjavao javnosti šta se dešava u crvenim zonama, lekari su bili očajni i rizikovali su svoj život za nešto što nisu krivi. Društveni prisitak je bio ogroman, nisam čitao komentare, ali dešavalo mi se da mi sinovi i majka skrenu pažnju na nešto," kazao je Janković za K1.

Doktor je istakao da korona virus svakako nije više ista bolest.

"Idemo ka prirodnom smirivanju sitaucije, u ovoj godini će definitivno biti kraj korone u ovoj formi o kojoj pričamo, koja je poremetila socijalnu ravnotežu. Realno je proceniti da je više od polovine stanovništva u Srbiji bilo zaraženo, mnogi nemaju spoznaju da su preležali i to nam daje povoda da verujemo u kraj," ukazao je Janković.

Napomenuo je da je za očekivati da će do kraja meseca biti trocifren broj novozaraženih, sve više sporadičnih slučajeva, kao i da korona neće imati formu talasa.

"Imaćemo potpuno mirno proleće i leto," zaključio je dr Radmilo Janković.

Izvor: T a n j u g

Radmilo Jankovićkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva