:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 17, 2019   10:05

0

211

"Jedno od najvažnijih pitanja – kako vratiti policajcu za sve što je dao društvu"

Svečanom akademijom u Sava centru obeležen je Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan Policije. Dodeljene medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u prethodnih godinu dana.

Predsednik Aleksandar Vučić je poručo na akademiji da je policija potrebna celoj državi i društvu i da nikada neće da služi bilo kojoj vlasti, već je njen posao da služi građanima Srbije, da radi sve što može da zaštiti, sačuva i obezbedi im sva prava.

Vučić je istakao da pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova, koje god zanimanje u Ministarstvu da imaju.

To je, kako je rekao, težak i opasan posao, za ljude koji nemaju radno vreme, odmor, često ni penziju i koji rizikuju sve, jer kada izađu iz kuće ni sami ne znaju hoće li se vratiti.

"Biti policajac i pripadnik MUP-a znači staviti život na raspolaganje društvu i pristati unapred da građani mogu da ga zatraže i zamene za svoju sigurnost i slobodu", podvukao je Vučić.

"Oduvek je, a danas u Srbiji pogotovo, jedno od najvažnijih pitanja koje stoje pred društvom –kako platiti i vratiti policajcu za sve što je dao, posebno kada to društvo, kao što je u Srbiji neretko bio slučaj, policiju doživljava kao instrument kojim se čuva nečija, vlast, a ne kao čuvara vrednosti našeg društva, poretka i načina života", ukazao je predsednik Srbije.

"Neshvatanje te razlike između poretka i vlasti dugo je bacalo policiju na marginu, ne umanjujući zahteve koje vreme i okolnosti pred nju postavljaju, ali konstantno odbijajući da joj se posveti pažnja i pruži nagrada koju zaslužuje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio policajcima da ne smetnu sa uma da se to nikada neće do kraja promeniti i da će uvek biti krivi gotovo svima, čak i kada im pomažu – zaustave alkoholisane na ulici, kada spasavaju živote ljudi, brane otadžinu...

"Uvek ćete biti krivi, jer ste sprečili nekog da sprovede u delo određene planove. A da vam budu zahvalni? Što da vam budu zahvalni, kada misle da se to podrazumeva i da je to vaša obaveza, a vaš odgovor uvek mora da bude da ste samo radili svoj posao", primetio je Vučić.

Kako je rekao, posao policije je najteži na svetu, gde se retko čuju "hvala" i aplauzi za sve heroje, koji su položili živote štiteći zemlju.

Zato, poručio je predsednik Vučić, mora da se radi na podizanju životnog standrarda policajaca.

Medalje za najbolje

Uručene su zlatne, srebrne i bronzane medalje pripadnicima MUP-a koji su se istakli u proteklih godinu dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je zlatnu medelju za hrabrost Saši Barbuloviću, zlatnu medalju za posvećenost službi Goranu Jošiću i zlatnu medalju za zasluge Želimiru Mrdalju.

Potredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je srebranu medalju za hrabrost Dejanu Paunoviću, srebrnu medalju za posvećenost službi Veri Delić i srebrnu medalju za zasluge Slađani Petrović.

Direktor policije Vladimir Rebić uručio je bronzanu medalju za hrabrost Saši Vučkoviću, bronzanu medalju za posvećenost službi Goranu Sekuliću i bronzanu medalju za zaslugu Ivanu Barasu.

Pre kraja godine veće plate 

Vučić je istakao i da će pre kraja godine biti povećane plate u policiji, uz dodatna ulaganja u opremljenost pripadnika MUP-a.

"Da bismo rekli i mlađim generacijama da biti policajac – gde ćeš lepše zanimanje – štitiš zemlju, spasavaš živote ljudi, pomažeš nedužnima i nemoćnima. A, za taj posao možda neće uvek biti adekvatno nagrađeni, ali će biti iz godine u godinu sve bolje nagrađeni", rekao je Vučić.

To, kako je istakao, garantuje bolju budućnost policajcima, svim budućim pripadnicima MUP-a, ali i njihovoj deci, jer sve što radimo ne vredi, ako ostanemo bez dece. 

"Bez dece, nećemo imati ni Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da danas govorimo i o programima izgradnje jeftinih stanova za policiju, vojsku i pripadnike BIA u više mesta u Srbiji.

Ukazao je da će biti izgrađeno 8.000 takvih stanova, kao i da je to samo početak.

"Želimo da imate status u društvu koji je neprikosnoven i zaštićen", poručio je Vučić.

On je rekao da zna da postoje policajci koji svoj posao obavljaju, kako deca kažu, na tajnom zadatku, ali je zamolio da čuvari reda sa ponosom nose svoje uniforme.

"Šta god govorili uvek će se građani osećati bezbednije i sigurnije kada vide policajca. Kada vidite policajca u uniformi znate da imate nekog ko vas štiti, koji je posvećen Ustavu i bezbednosti", naglasio je predsednik Vučić.

"Zakon nadjačao kriminal" 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na da svi rezultati MUP-a jasno pokazuju da je zakon nadjačao kriminal, da je red pobedio bezvlašće, sigurnost preuzela primat nad strahom i da je poštenje savladalo korupciju.

Stefanović je istakao da je ponosan na sve što su pripadnici MUP-a uradili za svoj narod pre pet godina, kada se zemlja suočila sa poplavama koje su uništile hiljadu domova, nanele materijalnu štetu i odnele ljudske živote.

"Hrabro, posvećeno i požrtvovano, ne pitajući ni koliko sati ni dana će biti u uniformi, pokazali ste pravo lice srpske policije kojoj bezbednost građana na prvom mestu", rekao je Stefanović.

On je podsetio da je još tada obećao da će menjati MUP i da će njegovi pripadnici dobiti bolju opremu, nove uniforme i vozila, kao i veće plate.

"Garantovao sam bespoštednu borbu i obračun sa kriminalom i korupcijom, rekao sam da ćemo kriminal saseći u sopstvenim redovima i da niko neće moći da se sakrije iza značke i uniforme niti će biti zaštićenih", poručio je Stefanović.

Svečanosti su prisustvovali i ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Zlatibor Lončar, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici SPC i drugi gosti. 

Obeležavanje Dana MUP-a i Dana policije obeleženo je i drugim manifestacijama, a počelo je danas tradicionalnim svečanim defileom čete konjanika Policijske brigade i policijskih orkestara Srbije i Slovačke Knez Mihailovom ulicom.

Pripadnici MUP-a na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu prikazali su veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara itd.

Izvor: Танјуг, RTS

MUPsvečana akademija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva