:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Dalibor Jevtić

clock

Jul 09, 2022   10:53

0

132

Jevtić se obratio saopštenjem povodom netačnih tvrdnji novinara RTK2

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić obratio se javnosti saopštenjem u kojem je negirao navode novinara RTK2 Bojana Tomića da je odbio da da izjavu za taj medij i da je vređao novinara.  

 

"Povodom juče izrečenih netačnih tvrdnji i direktnog napada na mene od strane gospodina Bojana Tomića novinara RTK2 imam potrebu da u cilju istine obavestim javnost o nekim činjenicama i ujedno postavim nekoliko pitanja onima koji su informaciju sa navodima samo jedne strane preneli bez da drugu stranu pitaju bilo šta", naveo je Jevtić u saopštenju.

Jevtić ističe da se Opština Štrpce, njeni građani i on kao predsednik opštine već duže vreme nalaze pod jakim pritiscima sa više nego očiglednom političkom pozadinom. 

"Samo u poslednjih sedam meseci u Štrpcu je u nekoliko različitih akcija Policije i Tužilaštva došlo do upada specijalnih policijskih jedinica, i to uglavnom oko nekog verskog praznika. Četvrtak, 7. jul, bio je jako mučan i težak dan za sve nas. Na seosku slavu Štrpca dolazak specijalnih policijskih jedinica sa dugim cevima za navodnu sada borbu protiv špijunaže bila je jasna poruka da neko ne želi da odustane od krajnjeg političkog cilja u procesu uperenog protiv Srba u Štrpcu. Nakon završetka akcije Policije izašao sam da ispred Opštine dam izjavu najpre za RTS (uključenje uživo) a zatim i za sve ostale medije koji su od mene tražili izjavu", naveo je Jevtić.

Na tvrdnje Tomića o tome da ga je vređao, napao i da mu je rekao da mu neću dati izjavu, Jevtić kaže da ima samo jedno pitanje. 

"Da li sam ili nisam u četvrtak 7. jula dao izjavu za RTK2? Ako nisam, onda je sve ono što je Bojan Tomić naveo istina i spreman sam da se zbog toga izvinim. Ako jesam dao izjavu, onda izvinjenje očekujem od gospodina Tomića i Udruženja novinara Kosova koje me nije kontaktiralo da čuje drugu stranu. Takođe, ako se utvrdi da ipak jesam dao izjavu za RTK2 i da je gospodin Tomić izmislio, iz samo njemu znanih razloga, čitavu priču, tražiću upravo od onih koji su objavili netačnu informaciju izvinjenje, obratiti se RTK2 i pozvati na odgovornost njihovog zaposlenog, i budite uvereni biću uporan u tome", rekao je Jevtić.

Gradonačelnik Štrpca ističe da je uvek na kulturan način iznosio svoj stav i da nikada nikog nije vređao, a da će se tako biti i u buduće.

"U mojoj dosadašnjoj karijeri u vršenju javnih funkcija nije se desilo da se bilo kom novinaru obratim na način koji je, na moje zaprepašćenje kada sam pročitao saopštenje Udruženja novinara Kosova, izneo gospodin Tomić. Novinare kao i bilo kog drugog sam uvek poštovao i uvažavao, i tako će biti uvek. I kada bi bilo kada u prošlosti dolazilo do netačnih i tendecioznih pisanja i izveštavanja pojedinih medija ili novinara, gledao sam da svoj stav ili mišljenje o tome iznesem na kulturan način, nikada vređajući bilo koga. Tako će biti i ubuduće", naveo je Jevtić.

Kako kaže, slučaj izmišljenog napada na novinara deo je celokupne političke akcije usmerene protiv Opštine Štrpce i velike većine njenih građana.  

"Kako je moguće da isto ovo Udruženje novinara Kosova nije osudilo niti napisalo ni slovo ni reč oko upada i pretresa Policije Kosova u prostorije RTV Herc u Štrpcu? Da li je iko od kolega novinara iz ovog Udruženja u smislu osude takvog jednog čina rekao bilo šta ovim povodom? Da li su pitali njihove kolege iz TV Herc makar kako su? Ili samo zato što se radi o jednom mediju na srpskom jeziku, jedinom u Štrpcu, onda je sve dopušteno i sve se može? Da napomenem da sam na adresu UNK uputio dopis na koji nisam dobio nikakav odgovor", kaže Jevtić.

S druge strane, kako dodaje,  mora da istakne korektnost Udruženja novinara Srbije koje mu je postavilo pitanje oko čitavog tog slučaja bez prethodnog izlaženja sa bilo kakvim zaključkom i da je to primer profesionalizma koji poštuje i pozdravlja.

“Na kraju nije na meni da sudim ko jeste a ko nije novinar, ko jeste a ko nije bilo koje druge profesije. O tome govore dela i rad pojedinca. Ali isto tako nije u redu da neko zloupotrebljava svoje radno mesto kako bi čitav jedan problem koji imamo u Štrpcu, čitavo jedno političko delovanje usmereno protiv građana Štrpca, Opštine i legitimnih srpskih predstavnika, dodatno neistinim tvrdnjama upravo dao podršku jednom tom političkom procesu. Ponavljam, ako nisam dao izjavu novinaru RTK2, kako on tvrdi, onda sve ovo što sam rekao povlačim i spreman sam da se izvinim zbog toga. Isto tako očekujem da, ukoliko se utvrdi da ipak jesam dao izjavu, onda gospodin Tomić snosi odgovornost zbog neistine koju je izneo”, zaključio je Jevtić.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Dalibor Jevtić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva