:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Dalibor Jevtić

clock

Jun 05, 2022   14:45

0

134

Jevtić: Uz svoje smo sugrađane i pozivamo nadležne insitucije da ih zaštite u ovoj pravnoj borbi

Nakon protesta građana koji je održan dana 21. maja 2022. godine protiv bespravne gradnje na samom ulazu u selo Sevce, opravdanog protesta koji je podržan i od strane predsednika opštine Štrpce, Dalibora Jevtića, otvorena je istraga protiv građana koji su protestovali i po nalogu tužioca određeni broj građana pozvan je danas da da izjavu u stanici Policije u Štrpcu.

U saopštenju za javnost se navodi da Opština Štrpce, njen predsednik, na ovo gledaju kao na još jedan vid pritiska na građane i samu Opštinu u ostvarivanju svojih prava i delovanja u cilju sprečavanja ilegalne gradnje i drugih aktivnosti usmerenih ka destabilizaciji prilika u opštini Štrpce.

Radi istinitog i potpunog informisanja javnosti, ovim putem ističemo sledeće činjenice i informacije:

1. Vlasnik parcele B.M. na samom ulazu u selo Sevce je podneo zahtev Opštini Štrpce za dobijanje građevinske saglasnosti i dozvole za igradnju objekta na pomenutoj parceli. Opština Štrpce, Odeljenje za urbanizam, je nakon pregledane dokumentacije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima zahtev odbila i o tome obavestila podnosioca zahteva. 

2. Vlasnik parcele B.M. početkom marta meseca ove godine, iako bez ikakve saglasnosti, počinje sa izvođenjem građevinskih radova pomenutoj parceli (trasiranje puta i postavljanja cevi velikog obima u reku Lepenac). 

3. Opština Štrpce, Odeljenje za inspekciju, po nalogu predsednika opštine izlazi na teren i postavlja traku, sačinjava zapisnik i predaje isti vlasniku parcele B.M., ujedno i obaveštava Policiju o čitavom problemu koji je nastao. Takođe, paralerno sa tim, veliki broj meštana se u nekoliko navrata okuplja blizu same lokacije na kojoj se dešava bezpravna gradnja i ujedno odlučuje da se pokrene peticija građana sa zahtevom da se spreči ilegalna gradnja u njihovom mestu.

4. Vlasnik parcele, B.M., nakon svih ovih događaja uklanja traku koja je postavljena od strane inspekcije Opštine Štrpce i time čini krivično delo usled kojeg Opština Štrpce podnosi krivičnu prijavu protiv B.M.

5. Peticija građana, potpisana od strane 99% meštana Sevca kao i samog predsednika opštine, odbornika i članova rukovodstva Opštine Štrpce, prosleđena je Skupštini opštine Štrpce gde je na redovnoj sednici SO Peticija građana podržana jednoglasno od strane svih odbornika, kako srpskih tako i albanskih.

6. Dana 21. maja 2022. godine vlasnik parcele B.M. nastavlja sa građevinskim radovima usled kojeg se spontano okupljaju meštani sela Sevce i o tome obaveštaju i predsednika opštine Štrpce, koji im se u tom opradavnom protestu pridružuje. Na samom licu mesta predsednik opštine preko prisutnih policijskih službenika traži da razgovara sa B.M. kako bi od njega još jednom tražio da prestane sa ilegalnim aktivnostima bezpravne gradnje. B.M. izričito odbija da razgovara.

7. Okupljeni meštani koji imaju poljopredna imanja u tom delu Sevca tražili su da se uklone cevi koje je B.M. bespravno postavio u reku jer im postavljene cevi ugrožavaju mogućnost navodnjavanja njihovih imanja, i nakon odbijanja da B.M. to sam učini, meštani su odlučili da sami uklone cevi zbog ugrožavanja njihovih potreba. Nakon što su cevi uklonjene, meštani su se mirno razišli.

Zbog svega gore navedenog, svih činjenica i okolnosti, Opština Štrpce, predsednik opštine Dalibor Jevtić kao i čitavo rukovdstvo, predsednik Skupštine opštine Štrpce i svi odbornici stoje uz svoje sugrađane i pozivaju nadležne insitucije da ih zaštite u ovoj pravnoj borbi a ne da građane pozivaju na odgovornost jer je pravo o pravda na strani građana.

Posebno želimo da ukažemo na to da se već duže vreme protiv same insitucije Opštine Štrpce vodi hajka o pitanju bezpravne gradnje na Brezovici pa se postavlja jednostavno pitanje: Ko se ovde zapravo bori protiv nelegalne gradnje? Ostavljamo nadležnim institucijama da svojim daljim delovanjem daju odgovor na ovo i druga pitanja koje se postavljaju na ovom primeru.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Dalibor JevtićŠtrpce
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva