:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 09, 2021   13:40

0

56

Joksimović: Poljska podržava proširenje i Srbiju na putu ka EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom o nastavku pregovora Srbije o pristupanju EU, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i situaciji u regionu, saopštilo je Ministarstvo.

Joksimović je upoznala sagovornika sa reformskim aktivnostima Srbije, posebno onim čije sprovođenje predstavlja ključni element za dalji nastavak pregovora o članstvu naše zemlje u EU.

Navela je da ubrzanjem reformi neophodnih za proces evropske integracije, Vlada Srbije realizuje jedan od najvažnijih strateških ciljeva koje je sebi postavila.

"Posebno radimo na unapređenju stanja vladavine prava, a predložena ustavna reforma, vođena najboljim principima i praksama EU, jedan je od temeljnih elemenata reforme pravosuđa i jačanja ukupnog stanja demokratije u društvu", naglasila je Joksimović.

Zato je, dodaje, inicirana i najnovija dodatna javna debata s ciljem postizanja društvenog konsenzusa o ovim pitanjima.

Joksimović je informisala poljskog ambasadora i o drugim aktivnostima u pristupnom procesu naše zemlje, koji će se sprovoditi po načelima nove metodologije.

"Očekujemo da se do kraja portugalskog predsedavanja održi i međuvladina konferencija u reformisanom, jasno političkom formatu, kako bismo zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i država članica razmotrili detalje primene nove metodologije", rekla je Joksimović.

Posebno je, naglašava, važno da to bude forum na kojem će naši evropski partneri na transparentan i precizan način izneti očekivanja od Srbije u pogledu dostizanja merila za odvijanje pregovora.

"Takođe, naša Vlada imaće priliku da predstavi ono što je postignuto, ali i svoje planove", rekla je Joksimović i izrazila uverenje da će Poljska kao i do sada podržavati evropski put naše zemlje.

Ambasador Perl kaže da Poljska principijelno zastupa politiku proširenja EU i da je iskreni prijatelj i partner Srbije u procesu pristupanja Uniji.

U tom smislu, dodaje, veoma je važan nastavak reformskih procesa čiji rezultati predstavljaju i najbolju argumentaciju za ubrzanje pregovora i njihovu kredibilnost.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Ocenjeno je da je to važan instrument podrške EU ovom regionu, ne samo u prevazilažnju posledica globalne krize izazvane pandemijom kovid-19, već i za bržu zelenu i digitalnu tranzciju i usklađenije i brže pristupanje EU. Takođe, razgovaralo se i o daljim mogućnostima za unapređenjem bilateralne saradnje, kao i saradnje sa Višegradskom grupom, koja je jedan od najuspešnijih modela regionalne saradnje, navodi se u saopštenju.

Joksimović i ambasador Perl posebno su razgovarali o mogućnostima ekspertske podrške Poljske u okviru pripreme Srbije za kohezionu politiku, kao i za Zajedničku poljoprivrednu politiku imajući u vidu iskustvo i odlične rezultate Poljske u tim oblastima.

Izvor: Танјуг

JoksimovićPoljskaEURafael Perl
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?