:

:

TV Most

Foto: Politika

clock

Mart 23, 2019   11:48

0

196

Jovanović: Bombardovanjem razorili zemlju, ali nisu ostvarili cilj

Cilj NATO bombardovanja bio je da se cela zemlja okupira, da se vlast smeni i da se Jugoslavija učini poslušnom, kaže nekadašnji šef diplomatije Jugoslavije Vladislav Jovanović. Poručuje da vreme nema papsku moć – da daje oproštajnice.

I posle dve decenije nisu dati svi odgovori o NATO agresiji, a Jovanović kaže da "vreme nije univerzalni lekar", kao i da nema "papsku moć da daje oproštajnice". Dodaje da zapadne države smatraju da je najbolje podeliti odgovornost.

"Kroz to žele da se provuku i nas učine saodgovornim. Ima, nažalost, nekih naših ljudi koji se prilično lako lepe na to i prihvataju podelu odgovornosti", rekao je Jovanović, gostujući u Jutarnjem program RTS-a.

Ističe da je "zločin protiv mira", koji je NATO počinio, definisan u Ujedinjenim nacijama kao "najviši mogući zločin".

"Oni su od toga pobegli i pokušavaju da to predstave kao humanitarnu intervenciju. Humanitarna intervencija nije postala u međunarodnom pravu u tom trenutku",navodi Jovanović i dodaje da je prihvaćena tek nekoliko godina kasnije.

Na pitanje o periodu pre bombardovanja i da li je sve moralo da ide tim tokom, nekadašnji ministarodgovara da su međunarodni mirovni pregovori bili "tipičan primer alibi pregovora".

"Tražio se samo privid pregovora da bi se dobio izgovor za već donesenu odluku o vojničkom napadu NATO na Jugoslaviju", rekao je Jovanović

Prema njegovim rečima, razlozi za bombardovanje koji se ističu u javnosti su "prizvani da bi lakše opravdali sam čin napada". Dodaje da su kasnije, posle bombardovanja, i sami Amerikanci izjavili da je osnovni razlog "to što Srbija nije klekla pred novim svetskim poretkom".

Analizirao je i to da li je ta odluka preskupo plaćena u pogledu celokupne štete nanete Srbiji.

"Oni su razorili jednu zemlju, ali nisu ostvarili svoj cilj. Cilj je bio da se cela zemlja okupira, da se vlast smeni i da se Jugoslavija učini poslušnom, kao što su druge istočnoevropske zemlje odmah prihvatile priznavanje suvereniteta", smatra Jovanović.

Nema preciznih podataka o broju žrtava bombardovanja ni posle dve decenije. Bivši šef diplomatije smatra da je srpski narod "prilično nemaran u odnosu na svoje žrtve" i da ni žrtve u Prvom i Drugom svetskom ratu nismo poimenično popisali.

"Ne zaboravimo da je svaka žrtva, vojna ili civilna, bila nevina žrtva, jer je nastala kao posledica nedozvoljene strane agresije", kaže Jovanović.

Kosovsko pitanje između želja i mogućnosti

Što se Kosova i Metohije danas tiče, ono je i dalje jedno od nerešivih pitanja. Dilema o povlačenju priznanja Kosova se povela u Evropskoj uniji nakon inicijative predsednika Slovenačke nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča da Slovenija preinači odluku o priznanju.

Jovanović je naveo primer povlačenja priznanja Tajvana od strane mnogih država i kaže da nije nemoguće da se slična situacija ponovo desi.

"Slučaj Kosova nije isti, ali je činjenica da je Kosovo nastalo kao rezultat niza nelegalnih bespravnih radnji sa strane zapada", smatra bivši ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama.

Jovanović je prokomentarisao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da rešenje kosovskog pitanja vidi u većem angažmanu Francuske i Nemačke i označio da je to "više želja nego stvarna mogućnost, jer Francuska i Nemačka imaju daleko hitnije probleme za međusobne odnose i odnose u Evropskoj uniji".

Izneo je i svoj predlog o ubeđivanju drugih zemalja o povlačenju priznanja Kosova.

"Svaki naš zvanični sastanak sa njima ja bih završio konstatacijom da je njihovo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ograničavajući faktor za razvoj naših odnosa i da bi povlačenje tog priznanja bila jedna široka mogućnost za izgradnju pravih prijateljskih odnosa sa njima. Svejedno što oni ne bi na to pristali, ali stalno ponavljanje toga je afirmacija našeg prava matične države koje je neotuđivo sve dok ga mi sami ne bacimo iz ruku", kaže Jovanović.

Evropska unija je odložila Bregzit za 22. maj, zbog čega Jovanović stoga smatra da Brisel neće imati mnogo vremena da se bavi nama, jer su, kako kaže, "istisnuti od strane Amerike, koja je i pre toga bila apsolutni gospodar situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom".

Naglašava i da su SAD "pustile Evropsku uniju da još jednom pokaže da je nesposobna da uređuje stvari u svom dvorištu".

"Ono što su im priredili kao neprijatno iznenađenje početkom devedesetih kada su im prepupistili da se bave Jugoslavijom, pa pošto oni navodno nisu bili u stanju, došla je Amerika sa svojim bombama da to reši, prvo bombardujući Republiku Srpsku, a onda Srbiju", izjavio je Jovanović.

Izvor: RTS

Vladislav Jovanović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva