:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2023   14:17

0

94

Jovanović: Srbija se prepoznaje po razvoju IKT sektora  

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je da su današnje sesije održane u okviru Bledskog strateškog foruma bile prilika da se kolegama iz regiona predstave rezultati Srbije kada je u pitanju digitalna transformacija, kao i to šta je urađeno u proteklih šest godina otkada je digitalizacija postala prioritet Vlade Srbije.

"Prezentovali smo naše rezultate u razvoju digitalne infrastrukture, državnih data centara, u podizanju naučno-tehnoloških parkova, a predstavili smo i naše namere da u naredne dve godine dodatno povećamo kapacitete naših naučno tehnoloških parkova, ali i izgradimo dva nova u Kragujevcu i Kruševcu", kazao je Jovanović za Tanjug.

Jovanović je dodao da su na sastancima sa kolegama iz regiona predstavljeni i rezultati projekta "Povezane škole" koji je obezbedio brz i pouzdan internet za sve osnovne i srednje škole u Srbiji i omogućio izgradnju lokalnih računarskih mereža u školama, pa sada više od 730.000 đaka u svojim školama ima pristup brzom i pouzdanom internetu.

"Predstavili smo i naš projakat izgradnje širokopojasne mreže, odnosno uvođenje interneta u školama, jer želimo da do kraja 2025. uvedemo brzi internet u 99 odsto sela", naglasio je ministar informisanja i telekomunikacija.

On je dodao da je predstavljeno i to šta je Srbija uradila kada je reč o transformaciji sistema prosvete.

"To što smo uveli programiranje kao obavezan predmet od petog do osmog razreda u osnovnim školama, višestruko povećali specijalizovana IT odeljena u srednjim školama, zatim povećali kapacitete na tehničkim fakultetima, ali i uveli veštačku inteligenciju, to do sada nije uradila ni jedna zemlja na Zapadnom Balkane", kazao je Jovanović.

Ministar je naveo da su na sesijama predstavljeni i rezultati Srbije u razvoju IKT sektoru, pre svega, kada je u pitanju izvoz koji je prošle godine dostigao rekord od 2,7 milijrdi evra, a koji za prvih šest meseci ove godine i dalje raste za 40 odsto.

"Ovaj sektor pravi suficit što je jako bitno i definitivno po rezultatima IKT sektora Srbija je postala zemlja koja je jedna od lidera četvrte industrijske revolucije, odnosno zemlja koja se ne prepoznaje više po poljoprivredi već po razvoju IKT sektora", rekao je on Tanjugu.

Prema rečima Jovanovića, kolegama iz regiona su predstavljeni i rezultati elektronske uprave Srbije, odnosno iznet im je podatak da već sada imamo dva miliona korisnika portala eUprave, tzv. e-Građana.

"Izneli smo im i naše planove za budućnost u oblasti razvoja veštačke inteligencije i biotehnologija, pre svega, početak izgradnje velikog biokampusa u Beogradu koji će okupiti nekoliko fakulteta i instituta i koji će omogućiti da Beograd i Srbija postanu ekonomski lider celog regiona", kazao je on.

Jovanović je naglasio da su održani sastanci bili prilika i da se pozovu partneri iz regiona da budu učesnici velike izložbe Expo 2027.

On je ukazao i na to da je Srbija uradila mnogo toga kada je digitalizacija u pitanju, naglasivši da je sada bitno da se ojača oblast koja se tiče informacione bezbednosti.

"U ovom trenutku je na javnoj raspravi Predlog nacrta zakona o informacionoj bezbednosti koji omogućava praćenje i prilagođavanje našeg zakona direktivi EU, i bićemo jedna pod prvih zemalja koja je to usvojila, ali i institucionalno jačanje naše zemlje kroz osnivanje kancelarije za informacionu bezbednost koja bi do kraja godine krenula sa radom, odmah po usvajanju zakona u parlamentu, a iskustvo Slovenije koja ima tu kancelariju nam je vrlo značajno", zaključio je Jovanović.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Mihajlo JovanovićBledski strateški forumIKT sektor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva