:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Jul 13, 2021   14:32

0

67

Jovović: Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralaštva južne Srbije

Narodno pozorište “Priština” sa sedištem u Gračanici dobilo je danas nove prostorije.

Sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i Kancelarije za Kosovo i Metohije izgrađeno je dodatnih 250 kvadratnih metara, koji će se koristiti za ambiciozne planove pozorišta.

Predrag Radonjić direktor Narodnog pozorišta “Priština”  kaže da se pozorište od 2014. godine nalazi u Gračanici i da je tokom godina opravdalo poverenje publike kao i da nove prostorije predstavljaju samo jednu etapu u procesu profesionalizacije potpunog pozorišta.

“Nakon dobijanja prostorija u Domu kulture u Gračanici, u kojima smo 2014. započeli svoj rad, ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije mi smo uspeli da izgradimo dodatnih 250 kvadratnih metara prostora i da prilagodimo scenu pozorišnim potrebama. To je rezultat četvorogodišnjeg ulaganja i nadam se, samo jedna etapa u razvoju i profesionalizaciji potpunog prištinskog pozorišta, koje je nekada bilo velika kuća. Čini mi se da smo našim rezultatima ponovo to postali i da na neki način možemo biti primer i nekim drugim pozorištima, koja rade u nekim uređenijim i stabilnijim uslovima” rekao je Radonjić.

Miodrag Ivanović ispred Ministarstva kulture i informisanja kaže da će Ministarstvo i dalje nastaviti da ulaže u projekte kulturnog ali različitog sadržaja.

“Posebna je čast biti danas u Gračanici. Ja sam ovde posle 20 godina, a bio sam u ovde u prvom posleratnom sazivu, i mogu da kažem da se dosta toga promenilo, izgradilo se dosta novih zgrada. Ministarstvo kulture je samo u ovoj godini izdvojilo 2 i po miliona za projekte koji se odvijaju u ovoj sredini. Ministarstvo će i dalje nastaviti da ulaže, ne samo u tom finansijskom smislu, već i u ljudstvu, u ostalim projektima, i svemu onome što se bude dešavalo u ovom novom prostoru” rekao je Ivanović.

Dušan Jovović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da je prištinsko pozorište prepoznato, ne samo u Beogradu već i u celoj Evropi. Dodaje da Kancelarija za KiM realizuje više od pedeset projekata, koji se tiču očuvanja kulturne baštine.

“Nalazimo se u Gračanici, u Domu kulture, u jednom zasita, mogu slobodno reći srpskom “Bauhausu”, koji je jednostavno primio otvorenog srca tri institucije države Srbije, koje su ozbiljne institucije, likovnu savremenu galeriju, prištinsko pozorište a ovde će biti i arhiv. Meni je puno srce jer jednostavno, ulaganjem u kulturu ulažemo i u sebe. Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije i jednostavno se raširilo svuda, ne samo u Beogradu već i u Evropi. Ovde je produkcija na izuzetno visokom nivou. Produkciju pored Doma kulture i pored Savremene galerije, koja je reprezentativna, svakodnevno imaju jedan ozbiljan program. Mi time ulažemo ne samo u očuvanje naše kulturne baštine već ulažemo i u sebe i mlade. Kancelarija za KiM priprema i izvodi više od 50 projekata na Kosovu i Metohiji, koji za cilj imaju promociju i očuvanje kulturne baštine. Naravno, ulagaće se daleko više, jer rezultati pokazuju da ovde imamo ozbiljne ljude, koji ozbiljno rade, sa ozbiljnom produkcijom, umetnicima i radnicima. Gračanica je postala centar kulture i savremenog stvaralaštva južne Srbije” ističe Jovović.

Gradonačelnik gračanice Srđan Popović kaže da je Gračanica postala centar svih kulturnih dešavanja na prostoru Kosova i Metohije.

“Ovo je stvarno velika investicija što se tiče važnosti i bitnosti za našu opštinu. Moram da kažem da sam ponosan što Narodno pozorište iz Prištine, pokreće svaku predstavu i ima premijeru. Gračanica je postala kulturni centar svih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Sve ovo naš narod ohrabruije i govori da je kontinuitet investicija naše države u sve oblasti veoma bitan i sigurno ovakvim tempom naš narod može da očekuje budućnost na ovim prostorima” navodi Popović.

Predsednik Privremenog organa grada Priština Ljubinko Karadžić kaže da će nove prostorije umnogome poboljšati rad i kvalitet pozorišta.

“Meni je zaista izuzetna čast i zadovoljstvo što smo danas otvorili nove prostorije prištinskog pozorišta, koje su sagrađene sredstvima Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Prištinsko pozorište smo vratili u Gračanicu pre sedam godina. Zadovoljstvo je veliko jer će svakako poboljšati rad i kvalitet pozorišta” rekao je Karadžić.

Narodno pozorište u Prištini osnovano je 1946. u Prizrenu, a 1948. godine se seli u Prištinu. Menjalo je imena od Oblasnog, preko Pokrajinskog do Narodnog pozorišta u Prištini kako se zove od 1994. godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMNarodno pozorište PrištinaPredrag RadonjićDušan JovovićKancelarija za KiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?