:

:

TV Most

clock

Maj 03, 2023   14:00

0

85

Jurić: Tragedija je posledica "svega što smo radili i što nismo radili"

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, danas je, povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", izjavio da je to posledica "svega onog što smo radili i što nismo radili" u prethodnom periodu, zbog čega se neke stvari moraju menjati u prevenciji i u radu sa decom u riziku.

"Ovo je bilo za očekivati, nažalost sam mislio da će sve to proći mnogo bezbolnije, ali smo evo danas dobili jedan šamar", rekao je Jurić za Tanjug.

Na pitanje koliko je bitna edukacija o oružju, on je naveo da ne može da govori o tome, ali da može da govori o tome kolika je bitna edukacija roditelja, ali i društva. 

"Mi smo u prethodnom periodu bombardovali decu nekim užasnim materijalima, užasnim medijskim sadržajima, nekoj normalizaciji nenormalnog. Onda smo došli u situaciju da govorimo o tome koliko je bitna edukacija o rukovanju oružija, ali generalno o tome ne mogu da pričam", rekao je Jurić.

Dodao je da se sa decom koja su u riziku, koja su u ovom momentu počinioci nasilja, mora mnogo raditi, što je jedan dugotrajan proces.

"Moramo da ispravljamo sve ono što smo činili mi odrasli, u nekom prethodnom periodu. Mi moramo da shvatimo samo to, da smo mi u stvari odrasli počinioci onoga što se danas desilo, da smo mi u stvari ono što smo svojim nečinjenjem uradili da se desi ovako strašna tragedija. Dok mi to ne shvatimo, mi nećemo poboljšati situaciju u našem društvu", rekao je Jurić.

On je istakao da nekotrolisani sadržaji na internetu i pristup društvenim mrežama realno dovode do ovakvih situacija, a tome treba dodati da se deci emituje neki sadržaj u kome se kao normalno prikazuje ono što je potpuno nenormalno.

"Vi danas imate priliku da vidite osvedočene kriminalce u školi i da sam ministar kaže da je to jedna sasvim normalna situacija, i da nekako daje priliku tim ljudima ne samo da dolaze u školu, nego da imaju svoje emisije na nacionalnim frekvencijama, pa šta onda da očekujemo od toga: pištolj kao igračku i nešto što dovodi do toga da je to potpuno normalno biti kriminalac, da je potpuno normalno sprovoditi nasilje, da je potpuno normalno na nacionalnoj frekvenciji govoriti o tome i prikazivati eksplicitan sadržaj koji sadrži brutalno nasilje", rekao je Jurić.

On kaže da je njegova fondacija imala sastanak u Ministarstvu prosvete posvećen toj temi, ali da ministar za njih nije imao vremena, već je "doveo ljude da razgovaraju sa nama, koji su nas, maltene izbacili iz svog kabineta". 

Kako je Jurić rekao, toliko su govorili kako će se ovo desiti, ali nisu mislili da će biti ovako tragičan događaj.

"Nisam očekivao ovakav udarac koji će nas sve dovesti do toga da samo možemo da stavimo prst na čelo i da se zapitamo gde smo bili do sada", dodao je Jurić.

Izvor: T a n j u g

Igor JurićOŠ Vladislav Ribnikarpucnjava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva