:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 16, 2020   21:11

0

242

Kako funkcioniše nastava na daljinu u Kosovskoj Kamenici

Kosovska Kamenica je jedna od urbanih sredina na Kosovu i Metohiji u kojoj ni među Srbima ni Albancima nema zaraženih koronavirusom. Stariji Srbi u toj varoši u vreme epidemije zaokupljeni su svakodnevnim kućnim poslovima, a mlađi nastavom koju prate preko RTS-a.

Redovi ispred šaltera banaka i razređeni broj automobila i prolaznika glavnom ulicom. To je slika Kosovske Kamenice u dane epidemije.

U praznom školskom dvorištu, koje u ovoj sredini dele i srpski i albanski đaci, zatičemo nekoliko srpskih nastavnika. Razmenjuju iskustva, jer se prvi put susreću sa nastavom van učionica.

Sa organizovanjem nastave preko interneta, organizovali su se da ona bude dostupna svim učenicima.

Jadranka Vasić, direktorka OŠ "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici, kaže da su znali  kakava je situacija u školi, da veliki broj dece nema računare, mobilne, pametne mobilne telefone, da veliki njih nema internet mrežu.

"Krenuli smo i naručili 17 računara i pokrili u početku porodice koje imaju veći broj učenika u našoj školi", objašnjava direktorka Vasić.

Đacima su kupljena 43 kompjutera, a novac su prikupili nastavnici i školska uprava.

Na jednom od računara radi Jovan Dimić, prateći nastavu za prvi razred. U grupi je sa učiteljicom i još osam učenika.

"Radimo isto kao da smo u školi samo preko telefona. Ne vidimo se uživo, ali i pričamo", prenosi utiske učenik Jovan Dimić.

Jovanova učiteljica Snežana Pešić je nekoliko kilometara dalje, u svojoj kući. Pozove učenike svakog dana u pola jedanaest i ističe da su oni svakog dana tu na vreme, nekad i pre nje, čekaju je na sastanku i ona im se pridružuje.

"Postavljam im zadatke preko prezentacija, klipova sa interneta. Povratna informacija je odmah tu, što je veoma bitno, što na početku nije bilo tako, nedostajala mi je ta živa reč, da ja odmah od njih čujem tu povratnu informaciju. Sada je mnogo lakše i njima i meni", priča Jovanova učiteljica.

Đaci bez interneta

Ima učenika koji su i desetak kilometara daleko od Kamenice. U zaseocima nemaju internet.

Bogdan Krstić, učenik trećeg razreda, nije u mogućnosti da bude stalno u kontaktu sa učiteljicom.

"Komuniciramo, njegov stric ima telefon, pa preko njegovog strica šaljem zadatke na mesindžeru, ali bolje bi bilo da je na internetu, gde bi mogao da prati program preko RTS-a",  objašnjava učiteljica Nada Simić.

Uz nedostatke koje otklanjaju u hodu, nastavnici, učenici i njihovi roditelji u Kamenici ističu da drže korak sa nastavom u ostatku Srbije. Čekaju dalje instrukcije i da im se pre toga pomogne, da svi đaci dobiju internet.

Izvor: RTS

KiMKosovska Kamenicanastava na daljinu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva