:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2023   13:51

0

120

Kartapolov: Prigožin nije ispoštovao odluku Ministarstva o potpisivanju ugovora

Šef komiteta ruske Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov izjavio je danas da vođa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin nije ispoštovao odluku Ministarstva odbrane o tome da Vagner potpiše ugovore sa Ministarstvom i da mu je nakon toga rečeno da Vagner neće učestvovati u "specijalnoj vojnoj operaciji".

Kartapolov je rekao da je Prigožin obavešten da ako ugovori sa Ministarstvom odbrane ne budu potpisani, neće dobiti finansijska sredstva, prenosi RIA Novosti.

"Nekoliko dana pre pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve formacije koje obavljaju borbene zadatke moraju da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane. I svi su počeli da sprovode ovu odluku, apsolutno ispravnu odluku. Svi osim gospodina Prigožina. Tada je obavešten da u ovom slučaju Vagner neće učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je Kartapolov novinarima. 

On je, takođe, naveo da je Prigožin obavešten da mu neće biti dodeljena finansijska sredstva ukoliko ugovori ne budu potpisani.

U noći 24. juna, u Rostovu na Donu, pripadnici Vagnera su zauzeli štab Južnog vojnog okruga nakon izjave Prigožina da su ruske oružane snage navodno izvršile raketne i bombaške napade na Vagnerove kampove, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB. 

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom, izazvanim preteranim ambicijama i ličnim interesima.

Kasnije je predsednik Belorusije  Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, obavio razgovore sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je šef privatne vojne kompanije Vagner prihvatio njegov predlog da se zaustavi pokreta Vagnera u Rusiji i preduzmu dalji koraci za deeskalaciji. 

Poprparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Prigožin odlazi u Belorusiju i da će krivični postupak biti povučen. 

Kremlj je saopštio da je garancija za to reč predsednika Rusije. 

Lukašenko je 27. juna potvrdio Prigožinov dolazak na belorusku teritoriju. 

Prema CSO FSB, tokom istrage je utvrđeno da su učesnici pobune 24. juna prestali sa svojim akcijama direktno usmerenim na izvršenje zločina, s obzirom na to, krivični predmet je odbačen 27. juna.

Izvor: T a n j u g

VagnerJevgenij PrigožinMinistarstvo odbraneRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva