:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2022   14:09

0

176

Kijev odbio poziv Rusije da preda Mariupolj

Ukrajina je rano jutros odbila poziv Rusije da preda lučki grad Mariupolj, u kojem su stanoivnici pod opsadom sa malo hrane, vode i električne energije, javljaju svetski mediji.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da “nema govora o predaji” i da je ruska strana već obaveštena o tome.

“Ne može se razgovarati o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja. Umesto što gubite vreme na osam strana pisma, otvorite humanitarne koridore”, poručila je Vereščuk, prenosi ukrajinska “Pravda”.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da Ukrajina ima rok do ranih jutarnjih časova da da odgovor o predaji Mariupolja, javlja ruska agencija RIA Novosti.

"Pozivamo jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljone teritorijalne odbrane, strane plaćenike da prekinu neprijateljstva, polože oružje i, duž humanitarnih koridora dogovorenih sa ukrajinskom stranom, uđu na teritorije koje kontroliše Kijev. Istovremeno, svima koji su položili oružje garantovan je bezbedan izlazak iz Mariupolja i očuvanje života", rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije.

Ovaj predlog o izlasku ukrajinskih snaga je trebalo da bude realizovan od 10.00 do 12.00 po lokalnom vremenu, a nakon toga je trebalo da se otvore humanitarni koridori kako bi se evakuisali civili.

"Komandanti jedinica Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije biće spremni za takav scenario i obezbediće vaš bezbedan izlazak, ali samo bez naoružanja i municije, u bilo koju oblast koju navedete", dodao je general.

Pozvani su predstavnici UN, OEBS i Crvenog krsta da prate ovu humanitarnu operaciju na terenu.

Grčki konzul: Mariupolj kao nekad Lenjingrad, Grozni...

Generalni konzul Grčke u Mariupolju Manolis Androulakis izjavio je sinoć da se taj ukrajinski grad priključuje mestima poznatim tokom istorije po ratnim razaranjima, pominjući Koventri, Grozni, Lenjingrad.

On je poslednji diplomata iz Evropske unije koji je napustio Mariupolj, pošto je pomogao da nekoliko desetina Grka bude evakuisano iz razrušenog grada, opkoljenog ruskim snagama, preneo je Glas Amerike.

Androulakis je u utorak sa još 10 Grka i posle četiri dana putovanja kroz Ukrajinu stigao je, preko Moldavije, u Rumuniju.

"Nadam se da niko neće videti ono što sam ja video. Marijupolj će postati deo spiska gradova kompletno uništenih ratom. Nije potrebno da ih nabrajam: Gernika, Koventri, Alepo, Grozni, Lenjingrad", izjavio je Androulakis na atinskom aerodromu.

Kličko: Najmanje četiri žrtve granatiranja Kijeva

Najmanje četiri osobe su poginule kada su nekoliko stambenih objekata i trgovački centar pogođeni sinoć u granatiranju Podola, istorijske četvrti Kijeva, objavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

On je naveo da je nekoliko eksplozija odjeknulo u Podolu.

"Prema informacijama koje imamo trenutno, nekoliko kuća i jedan od tržnih centara su pogođeni", naveo je Kličko na Telegramu.

Kličko je rekao da spasilački timovi gase veliki požar u tržnom centru, prenosi Rojters.

Rojters napominje da nije mogao nezavisno da potvrdi ove informacije na terenu.

Rusija gađala vojni poligon na zapadu Ukrajine

Ruske snage ispalile su danas dve rakete na vojni poligon u gradu Rivne na zapadu Ukrajine, izjavio je guverner Rivnske oblasti Vitalij Koval.

On je u video obraćanju rekao da se napad dogodio rano jutros, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski javni servis dodaje da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri njegove tvrdnje.

Procureo amonijak iz fabrike kod Sumija, pogođena cisterna

Guverner ukrajinske Sumske oblasti Dmitro Živocki rekao je danas da je do curenja amonijaka iz fabrike đubriva nedaleko od grada Sumi došlo nakon što su granate koje su ispalile ruske snage oštetile cisternu.

“U granatiranju ruskih neprijatelja oštećena je cisterna sa amonijakom kapaciteta 50 tona”, naveo je Živicki.

Istakao je da nema opasnosti za stanovnike Sumija, grada na severoistoku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Živicki je na društvenim mrežama podelio seriju fotografija za koje tvrdi da prikazuju pogođenu fabriku Sumikimprom.

On je prethodno saopštio da se veruje da je ugroženo područje u radijusu od 2,5 kilometara i da građani treba da se sklone u skloništa i podrume.

Živicki je na svom Telegram kanalu naveo da je curenje amonijaka iz fabrike Sumikimprom prijavljeo u 4:30 po lokalnom vremenu.

Prema vebsajtu Sumikimproma, reč je o fabrici koja proizvodi širok asortiman hemijskih đubriva.

Policijski čas u Kijevu od večeras u 20.00 do 7.00 u sredu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio je "pojačani policijski čas" u ukrajinskoj prestonici od 20.00 večeras do 7.00 u sredu.

Kličko je naveo da prodavnice, apoteke i benzinske stanice neće biti otvorene u utorak.

"Molim sve da ostanu kod kuće - ili u skloništima kada je potrebno", rekao je Kličko.

Pregovori delegacija trajali sat i po

Pregovori zvaničnih delegacija Ukrajine i Rusije trajali su sat i po, a radne grupe nastavljaju razgovore tokom dana, rekao je za ukrajinsku Pravdu član delegacije David Araham.

Araham do sada nije pružio dodatne informacije o napretku pregovora.

Pravda napominje da se pregovori Ukrajine i Rusije svakodnevno odvijaju na nivou ekspertskih grupa.

Ne rade sistemi za kontrolu radijacije oko Černobilja

Ukrajinska regulatorna agencija za nuklearnu energiju je saopštila da su prestali da rade sistemi za kontrolu radiaktivnosti oko nuklearne elektrane u Černobilju.

Ista agencija je navela i da, sa dolaskom sve toplijeg vremena, u tom regionu više nema vatrogasaca koji bi zaštitili šume koje su decenijama već pogođene radioaktivnošću, prenosi agencija AP, uz podsećanje da su ruske snage zauzele Černobilj 24. feburara.

U saopštenju ukrajinske regulatorne agencije se navodi da bi kombinacija rizika mogla da dovede do "značajnog pogoršanja" sposobnosti da se kontroliše širenje radijacije, i to ne samo u Ukrajini već i van granica zemlje u narednim nedeljama i mesecima.

Rukovodstvo černobiljske elektrane saopštilo je juče da je 50 članova osoblja, koji su radili bez prestanka od ruskog preuzimanja, rotirano i zamenjeno.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaRusijaMariupolj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva