:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2024   8:42

0

78

Kijev: Ruske snage napale Odesu dronovima; Moskva: Sprečen ukrajinski udar na Belgorod

Rusija napala Odesu dronovima, tri osobe povređene, saopštile ukrajinske vlasti. Iznad Belgoroda oboreni ukrajinski dronovi i rakete. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da zaustavi Rusiju. Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da će državnost Ukrajine uskoro biti dovedena u pitanje.

Kijev: 98 sukoba proteklog dana i noći, Rusija izvela četiri raketna udara

Ukrajina je saopštila da je u protekla 24 sata zabeleženo 98 borbenih sukoba širom fronta, a da je Rusija izvela ukupno četiri raketna udara, na vojne i civilne položaje.

U Harkovu je povređeno najmanje 17 civila, a oštećena je gradska bolnica.

Foto: Getty images

Šteta je prijavljena i na pojedinim stambenim zgradama i kućama.

Vazdušni napadi, pored Harkova i okoline grada, zabaleženi su i u regionima Donjeck i Zaporožje, navela je ukrajinska vojska. 

Podele u EU po pitanju pomoći Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao Zapad da pokaže jedinstven front protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i da pojača podršku Kijevu kako bi se osiguralo da Moskva ne pobedi u ratu.

Zelenski je u govoru na ekonomskom forumu u Davosu rekao da je dobio "pozitivne signale" o finansijskoj podršci Evropske unije (EU). 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je saglasna da bi Evropa trebalo da nastavi da podržava Kijev.

"Moramo nastaviti da osnažujemo njihov otpor. Ukrajincima je potrebno predvidljivo finansiranje tokom 2024. godine, ali i kasnije", istakla je Fon der Lajen. 

Mađarski premijer Viktor Orban, sa druge strane, tvrdi da finansijska pomoć Ukrajini može odobrena isključivo mimo budžeta EU. 

Usled najnovije reakcije mađarskog premijera, najmanje 120 poslanika u Evropskom parlamentu (EP) potpisalo je peticiju da se Mađarskoj suspenduje glasačko pravo zbog, kako se ističe, Orbanove opstrukcije procesa u EU, uključujući i odobravanje pomoći Ukrajini.

Šef diplomatije Severne Koreje u Moskvi, SAD osuđuju Pjongjang

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Čo Son Hi razgovarao je u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Za to vreme, Sjedinjene Države i saveznici osudili su Pjongjang što je isporučio rakete Rusiji za potrebe rata protiv Ukrajine.

SAD ovaj potez definišu kao kršenje međunarodnog prava.

Rusija: Iznad Belgorodske oblasti uništene četiri ukrajinske rakete i dva drona

Iznad Belgorodske oblasti tokom noći su uništene četiri ukrajinske rakete "RM-70" ("vampir") i presretnuta dva drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema navodima ministarstva, napad se dogodio u 02.40 po lokalnom vremenu, a u Belgorodu, i regionu, upozorenje za vazdušnu opasnost je bilo na snazi do sedam ujutru, prenosi agencija RIA.

Guverner Vjačeslav Gladkov je na Telegramu saopštio da, prema preliminarnim podacima, u napadu nije bilo žrtava.

U Belgorodskoj oblasti oštećeno je nekoliko stambenih zgrada, a na lice mesta izašle su hitne službe, navodi ruska agencija.

Napad dronovima na Odesu, tri osobe povređene

Tokom prethodne noći, ruske snage izvršile su napad dronovima na Odesu, i tom prilikom su povređene tri osobe, uključujući majku i dete, navode ukrajinske vlasti.

"Jedinice protivvazdušne odbrane Ukrajine dejstvovale su skoro tri sata. Jedan dron je uništen u oblastima Nikolajev i Kirovograd. Međutim, neprijatelj je koncentrisao glavne napore na napade na Odesu. Dronovi kamikaze su ušli na teritoriju na kritično niskoj visini od Crnog mora", saopštile su Južne odbrambene snage Ukrajine.

Foto: AFP

U saopštenju se takođe navodi da je u oblasti Odese 11 dronova oboreno na prilazu obali, kao i da je većina letelica pala u Crno more, ali su ostaci nekoliko oborenih dronova i udarni talas oštetili stambene zgrade, prodavnice i privatne automobile.

Požari su izbili širom tog grada, i goreli su stanovi i automobili civila, dok je iz jedne zgrade evakuisano ukupno 130 ljudi.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je, takođe, otkrilo ruske bespilotne letelice u Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Sumskoj oblasti.

Oružane snage Ukrajine saopštavaju da je ruska vojska izvela napade u oblasti Limanskog, Marinskog i Zaporožja, kao i regionu Bahmuta i Avdejevske.

Dve ruske rakete pogodile su centar Harkova. Povređeno je najmanje 17 osoba i oštećeni su stanovi, saopštili su zvaničnici. 

Ruska vojska navodi da je odbila napade na linijama fronta u Krasnolimanskom, Donjeckom, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. 

Takođe, PVO je odbila napad 12 ukrajinskih dronova na Voronješku i Belgorodsku rusku oblast. U Voronježu je proglašena vanredna situacija.

U govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao Zapad da pokaže jedinstven front protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i da pojača podršku Kijevu kako bi se osiguralo da Moskva ne pobedi u ratu.

Sa druge strane, predsednik Rusije je u televizijskom obraćanju poručio da je ukrajinska kontraofanziva propala, kao i da će državnost Ukrajine uskoro biti dovedena u pitanje.

Zelenski, međutim, kaže da je dobio "pozitivne signale" o finansijskoj podršci EU, kao i da se nada da će Sjedinjene Države odobriti dalju pomoć u roku od nekoliko nedelja.

Ipak, mađarski premijer Viktor Orban tvrdi da finansijska pomoć Ukrajini može biti isključivo mimo budžeta EU.

Stanovnici grada Donjecka u istočnoj Ukrajini pod ruskom kontrolom čekaju u redovima kako bi svojim potpisom Putinu dali podršku na predsedničkim izborima.

Izvor: RTS; Foto: AFP

RusijaUkrajinarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva