:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jul 11, 2023   10:20

0

78

Kisić zahvalila Khazali za stav Irana o KiM,razgovarale i o demografskoj slici

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić razgovarala je sa potpredsednicom Islamske Republike Iran za pitanja žena i porodice Enzih Khazali i tom prilikom istakla da su odnosi Srbije i Irana tradicionalno dobri i zahvalila se toj zemlji na principijelnoj podršci po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije. 

Njih dve razgovarale su i o merama populacione politike koje se primenjuju u Srbiji i u Iranu, a u cilju poboljšanja demografske slike obe zemlje, u Teheranu.

Ministarka Kisić i potpredsednica Khazali su se saglasile da su i u Srbiji, kao i Iranu, porodice izuzetno važne i da one predstavljaju stub razvoja i napretka društva, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka Kisić je, predstavljajući mere populacione politike koje Srbija primenjuje, istakla da te mere počinju da daju dobre rezultate.

"Sve aktivnosti koje sprovodilimo u poslednje vreme daju efekte, a pad ukupnog broja stanovnika i smanjenje broja novorođene dece nije desio od juče, već traje više decenija, svesni smo da je za rezultate kojima težimo je potrebno vreme. Ohrabrujuće je što je zaustavljen silazni trend pada ukupnog broja novorođene dece", rekla je Kisić. 

Kisić je istakla da finansijska podrška porodicama sa decom u Srbiji nikada nije bila veća, a da se tim sredstvima, pored ostalog, finansiraju subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine, kao i projekti podrške porodicama i deci u lokalnim samoupravama, poput izgradnje dečijih igrališta, adaptacije predškolskih ustanova, nabavku besplatnih udžbenika. 

Potpredsednica Islamske Republike Iran za pitanja žena i porodice Enzih Khazali izrazila je veliku zahvalnost na poseti ministarke Kisić i istakla da je razmena znanja, iskustava, primera dobre prakse od velikog značaja, jer podrška i razvoj porodicama su jedni od prioriteta za obe zemlje. 

Potpredsednica Khazali  predstavila je mere populacione politike svoje zemlje i ukazala da i Islamska Republika Iran daje podršku porodicama u vidu subvencija za kupovinu kuća, stanova i zemlje, kao i da svi parovi koji stupe u brak dobijaju finansijsku podršku. 

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje Memoranduma o saradnji, koji bi bio još jedna potvrda tradicionalno dobrih odnosa Republike Srbije i Islamske Republike Iran. 

Kisić je u Teheranu razgovarala i sa ministrom obrazovanja Islamske Republike Iran dr Rezom Morad Sahraijem. Tom prilikom je posebno istaknut značaj obrazovanja i edukacije žena koje predstavljaju stub razvoja i napretka svojih porodica, a samim tim i čitavog društva.

Izvor: T a n j u g

Darija KisićIran
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva