:

:

TV Most

clock

Decembar 24, 2022   8:20

0

894

Kišnica: Tamo gde srpska deca ne smeju ni u park

Jelena i Zoran Trajković žive u Kišnici kod Gračanice sa trogodišnjim sinom i do sada su nebrojeno puta bili meta verbalnih i fizičkih napada lokalnih Albanaca. Nekoliko puta kamenovan im je automobil, a poslednji put u dvorištu bačen Molotovljev koktel.

Život u strahu, tako Jelena Trajković iz Kišnice opisuje svakodnevnicu u ovom mestu. Posebno je,kaže,teško zbog trogodišnjeg sina kome ne može da objasni zašto on ne sme da se igra u parku koji mu je preko puta kuće.

"Ovo je mnogo težak život, prvo jer te je strah da izađeš sa detetom, a park je preko puta, i da mu objasniš da tamo nemože da se igra, ne sme i da ga ta deca ne razumeju. Uglavnom smo u dvorištu, ili odemo iza kuće gde je jedna livada. Dok se oni igraju u parku mi dete šetamo na livadu. Ustrahu smo jer su to nepredvidive stvari. On može da izađe i da se ništa ne dogodi, a onda će sledeći put da izađe i neko će da ga gađa", navodi Jelena.

Uslovi za odrastanje uskoro dvoje dece nalikuju pričama o getu, ali su Trajkovići voljni da nastave svoj život na svojoj zemlji. Pomoć im je potrebna u egzistencionalnom smislu. Zoran je elektro-inženjer. Kaže da bi se sigurnije osećao kada bi mogao da nađe posao u struci u sistemu Republike Srbije.

"Jedino i poslednje rešenje koje nam je ostalo jeste da se obratimo direktno predsedniku Srbije jer mi više nemamo kud. Voleo bih da se to reši u najkraćem vremenskom periodu, jer je jako teško i meni kao ocu, jer ću dobiti još jedno dete", navodi Zoran.

U Kišnici je nekada živelo oko 500 Srba. Danas ih je stotinak.

Izvor: RTV; Foto i video: RTV

KiMKišnicaTrajkovići
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva