:

:

TV Most

Foto: adria.tv

clock

Avgust 01, 2023   16:16

0

73

Knežević: Bili smo spremni na ustupke, ali ne i na poniženja

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević izjavio je da je u današnjem iscrpnom i konstruktivnom razgovoru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem jasno saopštio da nova vlada treba da bude formirana od većine iz avgusta 2020. i, naravno, manjinskih partija.

"Jasno smo saopštili da želimo vladu sastavljenu od avgustovske većine (2020) i naravno partija manjinskih naroda. Dali smo doprinos pregovorima, posebno oko principa broj 7, da raspodela resora ide prema broju osvojenih glasova. Bili smo spremni na ustupke ali ne i na poniženja", rekao je Knežević.

Dodao je da pravila koja važe za druge treba da važe i za koaliciju Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

"Jer oni koji su bili drugi ne treba da budu tretirani kao poslednji. Ako primenimo princip 7, mesto premijera pripada PES a mesto predsednika Skupštine ZBCG", rekao je Knežević novinarima nakon konsultacija sa Milatovićem.

Istakao je da uz svo uvažavanje kolega iz Demokratske Crne Gore, ako bi se primenio princip sedam, koaliciji ZBCG treba da pripadne sedam ministarskih mesta, ali smo, kazao je, spremni na ustupke.

Knežević smatra da lider PES-a Milojko Spajić treba ponovo da aktivira razgovore kako bi se došlo do optimalnog rešenja.

"Spajić ima varijantu da ima manjinsku podršku DPS ili neke druge partije, mi nismo spremni da damo manjinsku podršku. Spajić ima 31 poslanika i fali im deset do minimalne parlamentarne većine, a smatramo da je potrebna većina od 49", rekao je Knežević.

Kazao je da su tražili mnogo manje nego što im pripada.

"Ne želimo da iko devalvira naše glasove i da se oni koji su glasali za nas tretiraju kao da manje vrede. Spremni smo na ustupke, ali funkcija predsednika Skupštine pripada ZBCG", jasan je Knežević, prenele su podgoričke Vijesti.

Milatović je ranije danas, u Rezidenciji predsednika na Cetinju, prethodno imao konsultacije o mandataru sa predstavnicima Demokrata i liderom Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraMilan KneževićMilojko Spajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva