:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2023   16:42

0

73

Knežević: Spajić ili da formira Vladu sa ZBCG ili da vrati mandat  

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević izjavio je danas da mandatar za sastav 44. Vlade Milojko Spajić ima dve mogućnosti - da ispoštuje izborni rezultat i formira vladu u kojoj bi bila ZBCG ili da vrati mandat.

Knežević je rekao da bi nove prevremene izbore mogla da organizuje novoformirana koncentraciona Vlada ili aktuelni premijer vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Ti izbori bi, kazao je, morali biti održani najkasnije tri meseca od 10. novembra.

Knežević je to rekao na 16. Regionalnom evroatlantskom kampu, REACT, koji se u organizaciji NVO ALFA Centra održava na Žabljaku.

"Bez ambicije da učim Spajića ili bilo kog drugog, svako isključivanje koalicije ZBCG, uz obrazloženja da koalicija Crnu Goru vodi u ozbiljnu destabilizaciju, stvoriće nestabilnu Vladu, a mi ćemo biti prinuđeni da budemo agresivna opozicija koja će kritikovati i uraditi sve da tu Vladu, što bi rekli moji Zećani, đavolišemo što pre. Međutim, kako vode Vladu i šta rade, čini mi se da je naše samo da uzmemo kokice i gledamo kako se đavoliše sama", rekao je Knežević.

Upitan da li bi radije bio u koži predsednika države Jakova Milatovića ili mandatara Milojka Spajića, Knežević je odgovorio u svom stilu:

"Proces za državni udar se nastavlja 3. oktobra. Ne bih menjao optuženičku klupu za poziciju Milatovića i Spajića ni na jedan minut. Ne bih voleo da budem u koži Spajića, niti da nosim njegovu glavu", rekao je Knežević.

Kritički se osvrnuo i na program "Evropa sad 2", ističući da je reč o genijalnom planu koji se zasniva na zaduživanju, prodaji svega što imamo i bruto zaradi bez doprinosa.

To što nikako da od 2020. godine, koalicija ZBCG uđe u Vladu, Knežević objašnjava činjenicom da nisu želeli da se odreknu principa.

Istakao je da će se Dritan Abazović na fakultetima političkih nauka izučavati kao fenomen.

"Predsednik je tehničke Vlade skoro dve godine, a kako se nonšalatno ponaša verovatno će biti i dalje. Jer onaj koji je dobio mandat, uspeo je da od 55 sigurnih poslanika dođe do ispod 41. E i to je umetnost. Ako se tako bavio brokerskim poslom, ne znam je li ijedna berza ostala ucelo", kazao je Knežević, saopšteno je iz ALFA Centra.

Prema njegovim rečima, kako uticaj ambasada raste, tako i podrška mandataru opada, a koalicija ZBCG sve vreme traži samo ono što im po demokratskim principima i standardima, na osnovu rezultata izbora, pripada. Čak su pristali i na manje od toga samo da bi imali homogeno državno jedinstvo i da bi smanjili podele koje Crna Gora vuče još iz prošlosti.

"Nemam nameru da bežim iz Crne Gore i planiram, što bi u Zeti rekli, da se kopam ovde. Nemam rezervnih država, želim da imamo najbolje odnose sa zemljama regiona, i sa Istokom i sa Zapadom. Prihvatamo i nemamo nameru da preispitujemo članstvo Crne Gore u NATO, niti crnogorsku nezavisnost. Ali ne možemo da prihvatimo dvostruke aršine, kada je u pitanju naša koalicija i srpski narod i da naš glas se vrednuje dvostruko manje glas od ostalih. Želim da ova država dobije stabilnu Vladu i da otpočne rešavanje poglavlja 23 i 24", poručio je Knežević.

Na pitanje da li je uticaj Crkve doneo loše Demokratskom frontu (DF) i je li Crnoj Gori potreban sekularizam, predsednik DNP-a, je kazao da je najviše štete doneo Zdravku Krivokapiću, jer je dobio fresku, koja je preko noći prekrečena.

"Smatram da je Crna Gora sekularna država i da verske organizacije treba da budu lišene uticaja politike, ali i da politika bude lišena uticaja Crkve. Ne pravim razliku između pravoslavnih Srba i Crnogoraca, treba da se pomire, ali ne na štetu bilo koje manjine. Crna Gora treba da bude država svih njenih građana", poručio je Knežević.

O Milu Đukanoviću i DPS-u, u političkom smislu, mislio sam sve najgore. Ali oni su u određenim trenucima znali da pokažu kičmu i da se usprotive, za razliku od ovih danas, rekao je Knežević.

Smatra da je Đukanovićev udar na crkvu bio okidač njegovog pada, ali i da je tome doprineo zamor političkog materijala u DPS-u.

Paradoks je da građevinski tajkuni koji su pomagali Đukanoviću sad pomažu pokretu Evropa sad (PES) i sad su u PES-u i pregovaramo s njima. Izgleda da je ovde lavirint isti ljudi samo su promenili političke dresove i uvek su ljuti na nas, rekao je, između ostalog, Knežević.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraKneževićSpajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva