:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2019   17:20

0

239

Kocijančić: Dijalog vodi Mogerini, SAD samo partne

Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije, izjavila je danas da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitannja, uključujući i Zapadni Balkan“.

Kocijančić je u izjavi za GazetaExpres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najviše niovu, ali je dodala da je situacija „zamrznuta“ nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije.

Kocijančić je još jednom podsetila da je Mogerinijeva pozvala Prištinu da ukine nametnute uvećane takse i dodala da EU očekuje da se Beograd i Priština „brzo vrate u dijalog s obzirom na njegov značaj“.

„Evropska unija očekuje da se Srbija i Kosovo posvete i ubrzaju dijalog, imajuc?i u vidu direktnu vezu između pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU i konkretne koristi za građane“, navela je.

Ona je rekla da postzanje sveobuhvatnog pravnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa u kontekstu dijaloga između Prištine i Beograda zahteva klimu koja doprinosi „dobrosusedskim odnosima, gde se prošli ugovori poštuju i provode i gde su akcije i izjave u skladu sa ukupnim insteresima i strateškim ciljevima za region“.

Izvor: Taнјуг

Kocijančićdijalog
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva