:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2020   20:13

0

27

Koha: U septembru moguć nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Dok Evropska unija čeka da se Beograd i Priština dogovore o nastavku dijaloga, portparol EK za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano kaže da Evropska unija radi na tome da dijalog počne što je pre moguće, potvrđujući partnerstvo u procesu dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Koha.

"Visoki predstavnik Đuzep Borelj koji ima podršku i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, nastavlja sa radom kako bi omogućio što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Međutim, vreme, dnevni red i tempo dijaloga određuju obe strane. Što se tiče Sjedinjenih Država, one imaju iste ciljeve kao i mi, a mi se oslanjamo na Sjedinjene Države kao pouzdanog partnera i dobrodošli su u rešavanju problema u regionu", rekao je Stano.

Na KiM se procenjuje da je krajnje vreme da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

Iz Instituta EPIK Demuš Šaši smatra da dijalog ne može početi pre septembra i da da kosovska strana ovo vreme treba da iskoristi da se pripremi za novu fazu razgovora.

Osvrćući se na trenutnu situaciju predstavnica civilnog društva Donika Emini kaže da Priština nije spremna za dijalog sa Beogradom.

„Kosovo* nikada nije bilo manje spremno. U ovom trenutku nismo spremni ni za interni dijalog", rekla je Emini.

O mogućnosti nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, Koha je takođe zatražila odgovor od portparola izaslanika Ričarda Grenela, ali nije dobila odgovor na postavljena pitanja.

Proces pregovora između Beograda i Prištine obustavljen je krajem 2018. godine, nakon uvođenja takse na srpske proizvode.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva