:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2019   19:40

0

35

Koliko je Srbija daleko od članstva u EU

O tome šta Srbiju čeka u evrointegracijama i koliko nam je članstvo uz novi sastav Evropske komisije bliže ili dalje polemisalo se na konferenciji povodom pet godina od početka pregovora sa Evropskom unijom.

Funkcija komesara za proširenje je deo političkog dogovora. Predlog da je dobije Mađar Laslo Tročanji će proći, kažu upućeni, ali očekuju burno saslušanje u Evropskom parlamentu.

"S jedne strane, treba nama ovde da opet podigne nadu i očekivanja o perspektivi o tome šta sve treba da se uradi. S druge strane, treba da ubeđuje i zemlje koje su skeptične prema proširenju – da proširenje treba da se nastavi", objašnjava Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Pomešana osećanja o kandidatu za čijeg je mandata u pravosuđu, kažu u Mađarskoj, posrnula vladavina prava.

"Ukoliko imamo predsednicu Evropske komisije koja među svojim prioritetima kaže – Evropska unija neće praviti kompromis kada je u pitanju vladavina prava, postavlja se pitanje kredibiliteta takvog kandidata", navodi Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Mnoge pogodne trenutke u evrointegracijama smo propustili, ali naše pristupanje uniji će se proučavati zbog specifičnosti i opterećenja – od izručenja Miloševića, i Haga do raspada državne zajednice i kosovskog problema. To nas, kažu u Evropskom pokretu, ne sprečava da usvajamo evropske zakone u čemu kaskamo.

"Zaista bih voleo da mi neko objasni kakve veze imaju Kosovo i neusvajanje Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda? Zašto godinama nije donošen pravilnik o bezbednosti igračaka, naša deca ih koriste, ne Nemačka ili Francuska, dakle to je politička priča. Srbija dok to ne reši neće ući, ali Srbija dok ovo ne reši neće biti spremna za članstvo", objašnjava Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

"Ta opredeljenost da se napreduje u procesu pristupanja, više nije onakva kakva je bila ranije. Možda je to u smislu zvaničnih izjava i dokumenata i dalje prioritet na isti način na koji je bio i ranije, ali suštinski možda se o tom prioritetu ne vodi računa", navodi Milena Lazarević iz Centra za evropske komisije.

A na drurgoj strani je pitanje – Gde je Srbija u odnosu na prioritete novog sastava Evropske komisije, a to su klimatske promene, digitalizacija i sama Unija.

"Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista, a to su – vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susedima i rešavanje regionalnih sporova. Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta novog sastava Evropske komisije", navodi Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Dinamika pregovaranja, takva kakva je, po sistemu požuri polako, ocenjuju učesnici konferencije, odgovara i Srbiji i Uniji.

Izvor: RTS

SrbijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva