:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Decembar 02, 2019   18:59

0

235

Komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću u Gračanici

Komemorativni skup, posvećen nedavno preminulom novinaru i likovnom stvaraocu Nikoli Beševiću, biće održan u sredu 4. decembra u 19 časova u Domu kulture u Gračanici.

Nikola Bešević je svoj profesionalni vek posvetio novinarstvu i likovnoj umetnosti i jedini je srpski novinar i stvaralac, koji nikada nije napustio Prištinu i svoj grad, gde je i umro 8. oktobra 2019. godine.

Bešević je posebno pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara sa Кosova pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu.

Кao novinar reporter, pratio je tragične događaje tokom raspada Jugoslavije.

Posle NATO bombardovanja i sukoba na Кosovu 1999. godine sarađuje, piše i fotografiše za više beogradskih redakcija, a najviše se, javljao za novinsku agenciju „Beta“.

Takođe, pratio je brojne i važne događaje na posleratnom Кosovu putujući, najčešće bez pratnje i zaštite, a mediji su zabeležili da je nekoliko puta bio i meta napada.

O životu i radu Nikole Beševića govoriće njegova supruga Armenija Bešević, novinarka i koleginica iz prištinskog Jedinstva Momirka Čanković, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, novinar i publicista Đorđe Jevtić i književnik Živojin Rakočević.

Bešević je sahranjen na pravoslavnom groblju u Prištini.

Кomemorativno veče posvećeno Nikoli Beševiću, organizuju Udruženje novinara Srbije i Dom kulture „Gračanica“.

Izvor: Kosovo online/Radio KiM

KiMBeševićkomemoracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva