:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2019   7:21

0

179

"Komercijalna banka" na korak od prodaje

Do kraja februara ističe rok da Vlada Srbije, po dogovoru sa MMF-om, donese odluku o privatizaciji. Među zainteresovanim kupcima i "Riplvud advajzers", investicioni fond američkog biznismena Tima Kolinsa.

Stolnjak od crvene čoje čuvar je svih srpskih ekonomskih tajni. I ovih dana, u svečanoj sali Narodne banke Srbije, pregovarači na njemu ispisuju ekonomsku istoriju. S jedne strane dugačkog stola su naši državni zvaničnici. S druge – predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda. Ovoga puta, na dnevnom redu je i privatizacija najveće državne banke.

"Hoćemo da vidimo na koji način da nađemo strateškog partnera za 'Komercijalnu banku'. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude. I da se koncentrišemo na pravljenje okruženja, koje će biti podsticajno za razvoj privatnog, a i državnog sektora", rekao je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

MMF je saopštio da podržava planove vlade da odlučno krene u privatizaciju "Komercijalne banke". Prema dogovoru sa Fondom, koji su potpisali premijerka, guvernerka i ministar finansija, do kraja februara ističe rok da Vlada Srbije donese odluku o privatizaciji "Komercijalne banke". Plan je da se tender raspiše do kraja juna, a ceo postupak trebalo bi da se završi do kraja godine.

Uprkos tome, Milorad Filipović, profesor Ekonosmkog fakulteta, smatra da ovaj, "čuvarkuća aranžman", sa MMF-om ne podrazumeva nikakve obavezujuće poteze naše Vlade.

"Nemamo nikakva finasijska uslovljavanja, ne povlačimo sredstva u ovom aranžmanu. Više je to savetodavni aražman", podseća.

Da je država, zapravo pod pritiskom MMF-a i drugih finansijskih institucija, po ko zna koji put počela proces privatizacije "Komercijalne banke", smatra broker Nenad Gujaničić. Ali, još nije izvesno da li će se on i okončati u septembru kako je ranije i najavljivano, dodaje.

Tender u junu

Plan je da se već u septembru proglasi pobednik na tenderu. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će tokom ove nedelje biti potpisan ugovor sa privatizacionim savetnikom. Reč je o konsultantskoj kući – "Lazard".

"To je samo prvi korak. Dug je put do nekog finalnog rešenja. Ne možemo decidno reći ni koje su namere države niti kako će se ceo proces završiti", reako je Filipović.

Republika Srbija u "Komercijalnoj ima" 41,74 odsto akcija, EBRD 24,43 odsto. Ostalih 20 odsto takođe je u vlasništvu međunarodnih finansijskih institucija. EBRD je u vlasničku struktu "Komercijalne banke" ušao 2006. Po tom ugovoru ima pravo da aktivira takozvanu put opciju. Šta to znači? Čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dela, svojim stranim partnerima – suvlasnicima mora da isplati 252 miliona evra. Cela banka danas na berzi vredi oko 320 miliona evra.

Izvor: RTS

komercijalna bankaprodaja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva